Schaakcentrum Sterk Spel

Hoe het allemaal begon

Onze zoon Tommy Grooten raakt op jonge leeftijd al gefascineerd door het schaakspel. Er zijn een paar ijkmomenten waarin deze fascinatie voor het spel omslaat in het spelen van toernooien en het behalen van succesjes. Om zijn nog prille loopbaan vast te leggen, houden we op deze pagina's bij hoe zijn nu al stormachtige schaakcarrière verloopt. Voor het vervolg van zijn schaakloopbaan klik je op "Tommy toernooitijger".


Schaak-app

Velen denken dat Tommy de spelregels geleerd heeft van zijn schakende ouders. Maar hij heeft ze zich grotendeels eigen gemaakt door op een app op onze tablet eindeloos potjes te spelen tegen het onderste niveau, 'Monkey' geheten. Het leuke van deze app is dat als je op een stuk of op een pion klikt, het programma groene lampjes laat oplichten op het bord zodat je kunt zien waar dat stuk naartoe kan. Die monkey doet alles fout. Hij geeft stukken weg, pakt niets van wat je in de aanbieding doet.
 
Ideaal voor jonge kinderen om succes te ervaren. En als het dan (per ongeluk) mat is, geeft hij applaus! Zie link.

Simultaan tegen Benjamin Bok

Op 14 juni 2014 speelt Tommy mee in een simultaan tegen de oud-pupil van vader Herman, Benjamin Bok, die in zijn woonplaats Veldhoven gehuldigd wordt omdat hij vlak daarvoor tot grootmeester was benoemd. Tijdens de simultaan verschijnen een heuse koning en koningin op het appèl (zie tweede foto van Marcel Laarhoven). Tommy (zie eerste foto van Piet Roos) biedt ruim 3 uur lang tegenstand, voordat hij door de GM tot opgave werd gedwongen.

Benjamin vraagt zich in het vroege middenspel af  af wie nu eigenlijk die zetten speelt. Gelukkig antwoorden mensen uit het publiek dat ze Tommy zelf hebben horen zeggen dat de toren op de open lijn moest staan! "Dan geef ik hem het voordeel van de twijfel!" antwoordt de grootmeester.

Twee dagen later verschijnt er een mooi artikel in het Eindhovens Dagblad. Daarin wordt Tommy ook nog even genoemd. Klik hier voor dit artikel. Hieronder de analyse van de simultaanpartij tegen Benjamin Bok.

Simultaanpartij


Eerste schaakclub: WLC en Eindhoven Cup

In september 2015 wordt Tommy lid van schaakvereniging WLC (Woensel Lichttoren Combinatie) in Eindhoven. Daar krijgt hij les van Helma (Berkers), Hub, (van de Laar) Daan (Wouters) en Wim (Lucassen). Hij speelt elke week een (paar) partijtjes tegen kinderen. Inmiddels doet hij ook al in zijn eerste jaar met toernooien om de Eindhoven Cup mee.


Deze foto is bij zijn debuut waar hij in zijn eerste toernooi bij 'Stap tweeërs' 4 uit 7 haalt. Dan hoort hij van anderen dat hij ook nog mee mag doen met Stap 1 omdat hij dat diploma nog niet heeft behaald.


 

Op zondag 13 december 2005 slaagt hij erin zijn de eerste prijs te behalen in het toernooi om de Eindhoven Cup. Met zijn 8 uit 8 behaalde hij een mooi standaardje dat hij hier trots omhoog houdt. De tweede foto is gepubliceerd op www.nbsb.nl. De twee opvolgende toernooitjes wint hij ook, weer met 100% (op 17 januari en 14 februari)


Brabantse en Nederlandse pupillendag

In Tilburg doet hij voor het eerst mee aan de Brabantse pupillendag. Hij is dan net zes geworden. Het verliest van twee rivalen (Gachatur Kazarjan en Le Phong Nguyen) maar eindigt met 7 uit 9 op een keurige derde plaats. Uit Brabant gaan er dan vier kinderen naar het Nederlands Pupillenkampioenschap dat in Roosendaal wordt gehouden. Daar wordt Tommy zevende met 4,5 punten. De twee uit Brabant worden ook gedeeld eerste in het NK-H. Hieronder een beeld van dit Kampioenschap (foto Frans Peeters)Er wordt (door Erik-Jan Colijn) een leuk animatiefilmpje gemaakt van dit toernooi.Belgisch toernooicircuit

Inmiddels heeft Tommy de smaak goed te pakken. Als het aan hem ligt, gaat hij elke week naar een toernooi. Zelfs als die in Nederland niet te vinden zijn. Daarom deed hij in de herfst 2016 mee aan een toernooi in het Belgische Turnhout. Dat duurde van 10:30 tot ongeveer 17:30 uur. Tommy nam deel aan de groep 'Reeks 3' die gelijk staat aan kinderen van Groep 5 van de basisschool in Nederland. Zijn mooie eindscore van 8,5 uit 9 was niet voldoende om het toernooi ongedeeld te winnen. Een ander Nederlands jongetje behaalde dezelfde score.


Het grote Belgische meisje links dat de derde plaats behaalde lijkt zich af te vragen wat dat 'kleine ukkie' daar doet met de eerste prijs....

Op tv: Tommy en Jibbe gaan schaken!

Op dinsdagochtend 17 januari 2006 werd in een uitzending op tv van KRO's/Kindertijd een item aan het schaken gewijd. Onze zoon Tommy ging samen met Jibbe Allaart een potje schaken. Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken.Tweede schaakclub: ESV

Inmiddels is hij ook lid geworden van de Eindhovense Schaakvereniging (ESV). Daar heeft hij flink wat meer uitdaging bij de jeugd. Aan het eind van 2016 werd door deze vereniging het Kersttoernooi georganiseerd. In de E-categorie mocht Tommy met zijn vierde plaats (6 uit 9) toch een beker mee naar huis nemen.


Hier poseert hij voor de 'toer- nooifotograaf' van het toernooi. Dat was een Kerstman...

Die Kerstmannen van de ESV spelen toch behoorlijk sterk... Deze vond dat ik hier moest opgeven!


Kampioen van Nederland t/m 7 jaar!

Hoogtepunt tot dan moment is het tweede Kampioenschap van Nederland bij de jeugd t/m 7 jaar dat hij in juni in Meppel 2017. Hij begint met 6 uit 6 en bij de eerste de beste gelegenheid dat hij in de laatste ronde remise kan forceren, doet hij dat. Met 6,5 uit 7 blijft hij de concurrentie een punt voor.


Op de foto heeft de burgemeester van Meppel net de prijzen in de H-categorie uitgereikt. Iedereen werd bedolven onder snippers van een confetti-kanon!

Dit schreven we toen het hem gelukt was de titel binnen te slepen:

Op de foto overhandigt de burgemeester van Meppel hem zijn beker.
Onze zoon Tommy is er op zaterdag 17 juni in Meppel in geslaagd om Nederlands Kam-
pioen bij de pupillen t/m 7 jaar te worden. Met een remise in de laatste ronde tegen Aurelia Heukelom (Amsterdam) stelde hij zijn eerste natio-
nale titel veilig. 
De eerste zetten van de partij tussen Aurelia en Tommy.
Daarmee eindigde hij op 6,5 uit 7, een punt meer dan Aurelia. Het was nog heel span-
nend. Als zij van hem had gewonnen, waren ze in puntenaantal gelijk gekomen en zou zij op basis van het onderlinge resultaat met de titel aan de haal zijn gegaan. Nu eindigde de partij in een herhaling van zetten. Op Schaak-
site staat een uitge-
breid verslag van de hele pupillendag.

Na deze titel gaat hij zich bijzonder voelen. Kampioen van Nederland! "Maar hoe groot is Nederland eigenlijk?" vraagt hij dan.

Voor het vervolg van zijn schaakloopbaan klik je op "Tommy toernooitijger".

Puzzel van de week

Puzzel van de week

Aardige partijen van Tommy

Eigen partijen