Schaakcentrum Sterk Spel

Tommy toernooitijger

Vanaf het behalen van de Nederlandse titel in 2007 bij de jeugd t/m 7 jaar heeft Tommy de smaak te pakken en wordt hij een ware toernooitijger. Hij vraagt elke week of er nog ergens een toernooitje gespeeld kan worden. Vrijwel elke week valt er in Nederland of België wel wat te spelen. Het is eigenlijk teveel om op te noemen, vandaar dat we ons beperken tot een paar hoogtepunten en andere memorabele momenten.

Tommy Nederlands Kampioen t/m 10 jaar!

Tijdens het Paasweekend in Waalwijk 2018 heeft Tommy zijn tot dan meest opzienbarende resultaat uit zijn nog prille carrière behaald. Hij werd Nederlands Kampioen in de E-categorie (jeugd t/m 10 jaar).  Met zijn 8 jaar is hij de jongste kampioen ooit die zich met deze titel mag tooien.

(Tommy houdt twee bekers omhoog, maar is ook nog een beetje beduusd. Foto Ad Bruijns)

Met de monsterscore van maar liefst 8,5 uit 9 bleef hij de zware concurrentie ver voor. Het levert hem zelfs een ticket naar het WK-jeugd in Spanje op, dat in het najaar zal plaatsvinden. Als zevende geplaatst op de ratinglijst, slaagde hij erin  om op een paar cruciale momenten koel te blijven, soms het tij te keren en de partij naar zijn hand te zetten. De belangrijkste zege boekte hij in de voorlaatste ronde op de talentvolle Wendy Huang, die als nummer één van start was gegaan. De partij is hieronder van aantekeningen voorzien.

De eindstand aan kop van de ranglijst:


 (klik op plaatje voor de hele tabel)


Hierboven alle prijswinnaars

Hier de analyse van de partij tussen Tommy en Wendy: Analyse Tommy-WendyWendy en Tommy aan het begin van hun partij.

Een ronde daarvoor had er ook al een belangrijke confrontatie plaats-gevonden tussen de nummer drie geplaatste, Ansh Jakhari en Tommy. Hieronder de analyse:

Analyse Ansh-TommyEen verslag van vader Herman op Schaaksite is te vinden onder deze link.
Alle verdere informatie is te vinden op de toernooisite.


In het voorjaar van 2018 werden er twee toernooien gehouden waar vader Herman en zoon Tommy samen aan deelnamen.

Duotoernooi Schaakgenootschap Amersfoort

Het eerste toernooi was op 17 maart was er door het  Schaakgenootschap Amersfoort (SGA) een zogenaamd Duo-toernooi gehouden. Je kon als duo inschrijven en je mocht alleen meedoen als er een leeftijdsverschil van minimaal 25 jaar was. Er moest ook nog een naam bedacht worden en Tommy had bedacht dat hij zijn eigen knuffelnijlpaard (Nelly) zou meenemen, maar die had wat aan zijn pootje, dus dat ging helaas niet… Maar de naam van ons team werd wel "De nijlpaarden". En dat die gevaarlijk kunnen bijten, bleek in de loop van het toernooi.

Het was een zeer gezellig toernooi. Er waren 6 ronden Zwitsers gepland en voor de laatste ronde kwam de mededeling dat het mogelijk was dat je nog een keertje tegen dezelfde tegenstanders zou kunnen spelen (kan helemaal niet in een Zwitsers…). Het programma deed niet wat ze wilden en daarom moest de indeling met met de hand gedaan worden. Het lukte ons om het sterke team met Du Chatenier en de sterker jeugdspeler Tim Grutter met 1,5-0,5 te verslaan, waar we eerder 1-1 tegen ze gespeeld hadden. En zo wonnen wij het toernooi.

ASV Voorjaarstoernooi

In Arnhem werd op zaterdag 24 maart het ASV Voorjaarstoernooi gehouden. Daar speelde Tommy mee in de C-groep (<1650) en Herman in de A-groep. De 8-jarige deed het heel goed, hij verloor slechts één partij, van de latere winnaar, Lex van Hattum (die 7 uit 7 had), maar hij won zijn overige partijen. In de laatste ronde, gaf hij zomaar een loper weg, maar met de moed der wanhoop richtte hij al zijn stukken op de zwarte koning en die werd toen ineens onder de voet gelopen in een koningsaanval.

         
(foto's organisatie ASV)

Dat was ruim voldoende voor de ongedeeld tweede plaats.Brabants jeugdkampioenschap C (t/m 14 jaar)


          (foto Ad Bruijns)
Onze zoon Tommy heeft zich uitstekend gehandhaafd in het Brabants jeugdkampioenschap voor de C-jeugd. In een achtkamp bleef hij ongeslagen met drie remises en eindigde daarmee gedeeld tweede/derde met Sacha Albers, achter Marieke van Essen die kampioen werd.

Het evenement vond plaats op de TU/e onder auspiciën van de NBSB, die in naam van de KNSB ook een kwalificatietoernooi voor het Nederlands jeugdkampioen-
schap hadden georganiseerd.


Brabantse jeugdtitel t/m 12 jaar voor Tommy

Op zaterdag 6 januari 2018 haalde onze zoon Tommy een huzarenstukje uit door het Brabants Kampioenschap t/m 12 jaar op zijn naam te schrijven. Dat deed hij met de fantastische score van 9 uit 9. In een paar partijen stond hij niet zo goed, maar hij redde zich er knap uit. Zijn beste partij was tegen de ratingfavoriete, Wendy Huang. Met dit resultaat heeft hij zich gekwalificeerd voor het NK-D, dat rond Hemelvaart in Rijswijk gespeeld gaat worden.

De eindstand aan kop luidde:
1. Tommy Grooten                                    9
2. Wendy Huang                                      8
3-5. Valentijn van Warmerdam,
         Timo Huijben,
         Rutger Verhoeff                            6

Brabants jeugdkampioenschap t/m 10 jaar

Tegelijkertijd met de tweede boekpresentatie vond in december 2017 in Veldhoven het Brabants jeugdkampioenschap t/m 10 jaar plaats. Onze zoon Tommy eindigde met 7,5 uit 8 op de (gedeeld) eerste plaats. Dat bleek niet genoeg voor de titel want ook Ivan Ponomarev scoorde evenzoveel punten. In de barrage won Tommy de eerste, maar hij verloor de tweede partij. Er moest toen een 'Sudden death'  (wit 5 minuten, zwart 4 minuten) aan te pas komen, wie er met de titel aan de haal zou gaan. Ivan won en haalde zo de titel binnen. We feliciteren Ivan met dit kampioenschap!


Eindstand Brabants Kampioenschap E:

1/2. Ivan Ponomarev, Tommy Grooten     7,5
3. Elysia Feng                                                   6
4/5. Thijs Hereijers, Gachatur Kazarian  4
6. Kevin Gang                                                   3
7/8. Joppe Allaart, Jibbe Allaart               2
9. Pranav Vighne                                            0

Meesterklasse D met ESV

Er loopt in Eindhoven aardig wat jeugdig talent rond. De Eindhovense Schaakvereniging heeft mede daarom in 2017 een zogenaamd D-team ingeschreven in de Meesterklasse van de jeugdclubcompetitie. Vijf talenten speelden op vier borden mee in een klasse met jeugdteams t/m 12 jaar. De Eindhovense talenten kunnen vanwege hun leeftijd nog een tijdje mee. Het team bestaat uit Wendy Huang (9 jaar), Ivan Ponomarev (9 jaar), Tommy Grooten (7 jaar), Valentijn van Warmerdam (10 jaar) en Elysia Feng (9 jaar). Eerste reserve is Joppe Allaart (9 jaar).  Uiteindelijk behaalden ze keurige vijfde/zesde plaats in het eindklassement, hetgeen als een uitstekend debuut mag worden gezien. Teamcaptain Herman heeft rondom dit team een paar trainingssessies georganiseerd om ze klaar te stomen voor het 'grote werk'.


De eerste ronde tegen het ijzersterke team van de Stichting Schaak Brabant met Belgische topspelers. De ESV sleepte een heel knap 2-2-gelijkspel uit het vuur. Rechts het team van de ESV. Vooraan Wendy, daarnaast Ivan, Tommy en Valentijn.


V.l.n.r. Wendy, Joppe en Elysia


V.l.n.r. Ivan, Tommy en Valentijn


Met een grote wisselbeker de trein in!

Vroeg in het najaar 2017 mag Tommy meedoen in de hoogste groep van de GP van de SGA bij gastheer VAS. Hoewel zijn jeugdrating niet hoog genoeg is, wordt hij toch toegelaten bij spelers van 1100 - 1400. Hij geeft twee remises af en wint de rest. Een van de meest opmerkelijke prestaties tot dan toe. Hij krijgt een levensgrote wisselbeker mee, waarmee we de metro en de trein in moeten...


 
(genomen van de website van de SGA):
In de sterke Groep 1 was de Brabander de beste. Een bijzonder knappe prestatie want Tommy is pas een H-tje (op de Nationale Pupillendag 2017 werd hij Nederlands Kampioen t/m 7 jaar). Er waren trouwens meer Kampioenen naar Amsterdam gekomen (foto SGA).Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met zo'n 80 combinaties. Veel plezier!

Puzzel van de week


Aardige partijen van Tommy

Eigen partijen