Schaakcentrum Sterk Spel

Tommy's opmerkelijke prestaties

Als je het leuk vindt om vrijwel elke week leuk naar een toernooi te gaan, kan het bijna niet anders dat je wel ergens succes zult behalen. Uiteraard gaat dat - zoals altijd in de sport - met vallen en opstaan. Toch mogen we stellen dat onze zoon Tommy zichzelf een paar keer op een bijzondere manier wist te overtreffen. Vandaar dat we een kleine bloemlezing houden van de meest opmerkelijke prestaties die Tommy in zijn nog prille carrière wist te behalen.

Jeugdkampioen van Nederland

Kampioen t/m 10 jaar in 2018

In het Paasweekeinde van 2018 werd Tommy Nederlands jeugdkampioen t/m 10 jaar. Het bijzondere was dat nooit eerder een 8-jarige kampioen werd in deze leeftijdscategorie. Als zevende geplaatst haalde hij de magistrale score van 8,5 uit 9 en daarmee was hij al een ronde voor het einde zeker van de titel en bleef hij uiteindelijk 1,5 punt op de nummer twee.

(klik op plaatje voor hele eindstand)

Kampioen t/m 7 jaar 2017

In Meppel haalde Tommy zijn eerste Nederlandse titel door bij de pupillen t/m 7 jaar met de score van 6,5 uit 7 zijn naaste concurrente, Aurelia Heukelom, een punt voor te blijven. Hij was met 6 uit 6 begonnen en wist dat hij met een remise de titel kon binnenhalen, maar ook dat hij bij een nederlaag het kampioenschap aan Aurelia zou moeten laten. Toen zich de kans op een zetherhaling voordeed, greep hij die onmiddellijk aan. Dit eerste nationale succes was voor hem heel bijzonder. Hiermee gaf hij een belangrijk visitekaartje voor de toekomst af!                                   

De eindstand aan kop:

(klik op plaatje voor hele eindstand)

Gedeeld Nederlands Kampioen met E-team

In Naaldwijk werd in 2018 de Nederlandse kampioenschappen voor de jeugd t/m 10 gehouden. Tommy verdedigde in dit toernooi het eerste bord van een viertal dat voor de Eindhovense Schaakvereniging uitkwam. Het werd een nek-aan-nek-race met Magnus/Leidsche Rijn. Beide teams wonnen al hun wedstrijden en hoewel de onderlinge wedstrijd op een gelijkspel bleef steken, gingen de Utrechtenaren er toch met de grote beker vandoor op basis van een beter bordpuntenge-middelde. Op de foto het titanenduel tussen de teams van Magnus/Leidsche Rijn (links) en rechts de Eindhovense Schaakvereniging. Op het eerste bord vooraan de partij tussen Polle van Arendonk (links) en Tommy Grooten (rechts).


(klik op plaatje voor hele eindstand)

Verdienstelijk debuut bij het NK t/m 12 jaar


In Rijswijk doet Tommy voor het eerst mee bij de jeugd t/m 12 jaar. Er doen veel sterke en vooral ervaren jeugdschakers mee. Na een overwinning in de tweede ronde mag Tommy tegen het grote talent, Machteld van Foreest. Hij brengt haar in de opening aan het wankelen, maar slaagt er toch niet in om zijn 

voordeel in een punt om te zetten. Het blijkt sowieso lastig voor hem te zijn om zich in dit deelnemersveld staande te houden. Maar uiteindelijk mag hij met een keurige plusscore naar huis.

De eindstand aan kop:

(klik op plaatje voor hele eindstand)

Toernooien bij de volwassenen

Vanaf september 2017 wordt in overleg met de jeugdleider van WLC (Woensel Lichttoren Combinatie) geprobeerd om Tommy - ondanks zijn jeugdige leeftijd van 7 jaar - in te passen bij de interne competitie van de senioren. In zijn partijen met volwassenen wordt het jeugdtempo (45 minuten per persoon per partij) toegepast. De partijen beginnen om 20:00 uur en kunnen dus tot ongeveer 21:45 uur duren. Best laat dus, maar Tommy beschikt over een uitstekende lichamelijke conditie en heeft er weinig last van. Na wat aanpassingsprobleempjes wint hij in de tweede helft van het seizoen alle acht zijn partijen in de groep waarin hij ingedeeld is. Dat betekent dat hij dus letterlijk zijn mannetje staat. We nemen er een paar uit, waaraan hij deelnam.

Limburg Open Maastricht 2018

Een groot toer- nooi met zeven ronden in vier dagen. Sommige partijen worden 's avonds gespeeld.
Tommy blijft onge- slagen in de C-groep met drie overwinningen en vier remises. Daar Daarmee eindigt

hij in de top van het klassement met een TPR van boven 1800. Na de gebruikelijke correctie levert het hem zijn eerste Fide-elo op van 1654. Niet gek voor een 8-jarige!

Voorjaarstoernooi Arnhem 2018


In een rapidtoernooi te Arnhem doet Tommy het erg goed in de C-groep (< 1650). Hij verliest slechts één partij (van de latere winnaar) en wordt soeverein tweede door al zijn overige partijen te winnen. In één partij heeft verschalkt hij zelfs met een stuk achter zijn tegenstander nog. Met 6 uit 7 ontvangt hij een mooie geldprijs.

De einduitslag aan kop:

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen 2018

In Zeeland wordt jaarlijks een groot schaakfestival gehouden. Dat is een bijzonder evenement waar professionals en amateurs in één groep tegen elkaar spelen. De meeste partijen worden 's avonds gespeeld. Dat is voor Tommy alvast mooi om te wennen aan de situatie bij het WK-jeugd in Spanje waar hij elke pas om 16:30 uur met zijn partijen gaat beginnen. 

In Vlissingen eindigt hij uit- eindelijk op een zeer verdien-stelijke 3,5 uit 9. Een score waar- mee hij een aardige ratingwinst weet te boeken.


Zijn persoonlijke uitslagentabel ziet er zo uit:Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met 100 combinaties uit Nederlandse toernooien. U kunt in de viewer uw zet invoeren door met een stuk te slepen. Als uw antwoord correct is, krijgt u automa- tisch een tegenzet.

Veel plezier!