Schaakcentrum Sterk Spel

Archief

In deze sectie treft u een archief aan van eerder geplaatste artikelen.


Presentatie rondom een boek!

Rondom het in oktober te verschijnen boek “Begrijp wat je doet deel 1, Spaans-Italiaanse structuren” zal Herman bij zijn eigen vereniging De Stukkenjagers in Tilburg tweemaal een training verzorgen rondom dit boek. Deze trainingen zullen op twee zaterdagen plaatsvinden, te weten 11 november en 2 december, in de prachtige bioscoop Cinecitta. Cinecitta ligt op loopafstand van het Centraal station (5 minuten lopen).


Blik in Zaal X van Cinetta waar Herman eerder dit jaar een training verzorgde voor zijn eigen vereniging De Stukkenjagers (foto's Wil Wouts) Herman denkt na over een lastige vraag die zojuist gesteld is...

In deze schaaktrainingen die elk zo’n 3½ uur (inclusief 2 pauzes)  zullen duren, zal aan de hand van dit boek de nodige achtergronden van deze openingen worden getoond. Maar dat niet alleen. Er wordt ook duidelijk gemaakt hoe een clubspeler volgens de auteur op een verantwoorde wijze met openingen aan de slag kan gaan thuis. De trainingen duren van 13:00 – 16:30 uur. Er zal de nodige interactie zijn en voldoende gelegenheid om met het nieuwe materiaal te oefenen.

Een voorproefje van dit boek is te zien in de teaser.

Als je inschrijft voor deze trainingen, krijg je het boek er uiteraard bij. Het is ook mogelijk om voor één training (plus boek) in te schrijven. Alle benodigde informatie staat in de flyer.

Tommy Nederlands Kampioen t/m 7 jaar!

Op de foto overhandigt de burgemeester van Meppel hem zijn beker.
Onze zoon Tommy is er op zaterdag 17 juni in Meppel in geslaagd om Nederlands Kampioen bij de pupillen t/m 7 jaar te worden. Met een remise in de laatste ronde tegen Aurelia Heukelom (Ams- terdam) stelde hij zijn eerste nationale titel veilig. 
De eerste zetten van de partij tussen Aurelia en Tommy.
Daarmee eindigde hij op 6,5 uit 7, een punt meer dan Aurelia. Het was nog heel spannend. Als zij van hem had gewonnen, waren ze in puntenaantal gelijk gekomen en zou zij op basis van het onderlinge resultaat met de titel aan de haal zijn gegaan. Nu eindigde de partij in een herhaling van zetten. Op Schaaksite staat een uitgebreid verslag van de hele pupillendag.


Cursus voor clubschakers afgerond

Cursisten buigen zich over een lastig oefenblad

In de jaarlijkse schaakcursus is het de cursisten gelukt om weer aan hun spel te schaven. Cursusleider Herman bood cursisten een leidraad op verschillende gebieden van ons edele spel. Hoewel er sprake is van een rode draad stond elke lesavond qua hoofdonderwerp op zichzelf met een afgerond onderwerp. Na afloop werd een uitgebreide reader uitgereikt. In het komende seizoen zal een nieuwe cursus van start gaan.

- Doelgroep rating 1500-1900
- Nog zeven woensdagavonden
- Van 20:00-22:30
- Meer informatie, klik op flyer of
   via het menu op Trainingen.


Op tv: Tommy en Jibbe gaan schaken!

Op dinsdagochtend 17 januari werd in een uitzending op tv van KRO's/Kindertijd een item aan het schaken gewijd. Onze zoon Tommy ging samen met Jibbe Allaart een potje schaken. Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken.Schaken en fitheid

Is lichamelijke conditie belangrijk voor het spelen van een schaakpartij? We kenden destijds grootmeester Jan Hein Donner die bekend stond als een kettingroker en een zware drinker. De tegenwoordige toppers zijn veel fitter. De Tilburgse grootmeester Loek van Wely staat erom bekend zichzelf in het fitness-centrum af te beulen. Het afgelopen seizoen lijkt Herman er ook baat bij te hebben gehad dat hij soms bij zaalvoetbalwedstrijden meedoet. De volgende recente partijen zijn door hem geanalyseerd. 

 
(foto Ab Scheel †)

Analyses van een paar aardige partijen

Huub van Dongen Memorial

In Boxtel werd op zaterdag 25 juni 2016 al weer voor de vijfde maal het toernooi gehouden ter herinnering aan de veel te vroeg overleden Huub van Dongen. Het toernooi werd geheel in stijl van de alleskunner Huub dit jaar opgeluisterd met een professioneel fotograaf/webdesigner Sander Stekelenburg. Winnaar werd IM Manuel Bosboom, net boven Thomas Mollema. Herman speelde geen rol van betekenis omdat hij wat blundergevoelig bleek te zijn in deze editie. Wel werd tijdens het toernooi een bijzondere foto gemaakt door Sander (zie hieronder).
Tommy bij het NK pupillen in Roosendaal 2016Onze zoon Tommy (6) mocht in 2016 voor het eerst deelnemen aan het NK pupillen in Roosendaal. In de leeftijdscategorie t/m 7 jaar (H-categorie) behaalde hij 4,5 uit 7 en hij werd daarmee zevende. De foto is van Frans Peeters, dit sfeerfilmpje werd gemaakt door Erik-Jan Colijn.
Cursist Maarten
de Wit levert
bijzondere bijdrage

Tijdens de cursus voor clubschakers in Eindhoven loopt, mocht cursist Maarten de Wit voor een leuk intermezzo zorgen. Maarten is flink aan het klussen gegaan met schaakborden en construeerde voor zijn eigen vereniging in Goirle de nodige zeer bijzondere puzzels. Hier lees je hier meer over.


Weer IM-norm voor Tycho Dijkhuis

Het 17-jarige Utrechtse talent en oudpupil van Herman, Tycho Dijkhuis (zie foto Harry Gielen), heeft in de zomer van 2015 in Cannes zijn tweede IM-norm weten te behalen. In een loodzwaar gezelschap met vele grootmeesters haalde hij 5 uit 9 dat goed was voor een TPR van 2456. De eindstand in dit toernooi staat hier.


Tommy wint zijn (eerste) prijs!


 

Ons zoontje van net 5 jaar, Tommy, heeft op zondag 13 december 2015 de eerste prijs behaald in het toernooi om de Eindhoven Cup. Waar hij een maand eerder al bij de 'tweede en derde stappers' had deelgenomen (en 4 uit 8 had gescoord) vond hij nu toch leuker om het bij de 'eerste stappers' te proberen. Hoewel hij les krijgt in Stap 2, had hij bedacht dat zolang hij nog geen diploma van Stap 1 heeft, deze deelname legitiem was. Met zijn 8 uit 8 behaalde hij een mooi standaardje dat hij hier trots omhoog houdt. De tweede foto is gepubliceerd op www.nbsb.nl. Update: ook op zondag 17 januari en 14 februari kwam hij weer thuis met zo'n standaardje. Ditmaal tweemaal 6 uit 6 bij de Stap eners...


Anne Haast wéér Nederlands Kampioene!

Aan de zegereeks van onze oud-pupil Anne Haast lijkt maar geen einde te komen. Op 11 juli 2015 pakte zij haar tweede achtereenvolgende Nederlandse titel bij de dames. Door 5,5 punten te scoren, hield zij veelvoudig kampioene Zhaoqin Peng en ex-jeugdwereldkampioene Tea Lanchava achter zich.


De twee nationale Kampioenen in 2015 (Foto Frans Peeters)

Het was nog een spannende slotronde, want Anne kwam redelijk snel remise overeen met haar clubgenote bij De Stukkenjagers, Bianca de Jong-Muhren, waarna het wachten was op de uitslag van de partij Kazarian-Lanchava. Laatstgenoemde zou bij winst nog een tiebreak om de titel af kunnen dwingen. De jonge Anna-Maja Kazarian stond ergens verloren maar dankzij een paar fouten van Lanchava won zij zelfs nog en was de titel voor Anne binnen. Bij de heren veroverde GM Anish Giri zijn vierde nationale titel boven de Tilburgse grootmeester Loek van Wely. Hieronder drie mooie en meeslepende gevechten van Anne in het NK. De aantekeningen zijn van Herman op Schaaksite.

Partijen Anne in het NK

Huub van Dongen Memorial 2015

Het lijkt al weer lang, maar ook weer heel kort geleden, dat mijn goede schaakvriend Huub van Dongen door een onverwachte hartstilstand het leven liet. Ik heb nog een uitgebreid 'In Memoriam' over hem geschreven op Schaaksite.nl. Huub had net daarvoor het Nederlands Kampioenschap schaken naar Boxtel gehaald en hij was er tegelijkertijd erin geslaagd om het tweede Houtje Hoofd Helder toernooi parallel hieraan te houden.
Na zijn dood werd het Huub van Dongen Memorial ingesteld en de editie van dit jaar werd onder de bezielende leiding van Martien van der Meijden en zijn team een heel bijzondere. Twee muzikale zwagers van Huub (The Two of us) waren bereid gevonden om tijdens het schaken onder andere Beatlesnummers op onnavolgbare wijze ten gehore te brengen.(foto René Olthof)

De bezetting van het toernooi was ook niet misselijk. Voormalig wereldtopper, de Russische GM Vladimir Episin (rechts vooraan op de foto), en GM Alexander Dgebuadza waren plotseling 'binnen' komen lopen. Herman werd samen met het bekende snelschaakkanon IM Manuel Bosboom (vooraan rechts boven) gedeeld tweede, achter Epishin. Het was een bijzondere ervaring om te schaken met jaren '60 muziek op de achtergrond. Een uitgebreid verslag valt te lezen op de site van het 'Huub van Dongen Memorial'. Mede door een overwinning in de laatste ronde met wit op de sterke Ton van der Heijden kwam de gedeelde tweede plaats eruit rollen. Hieronder deze partij:

Partij grooten-tvdheijden

Anne Haast stal de show


Anne Haast tijdens het NK in Boxtel
2011 (foto Jos Sutmuller)
Onze ex-pupil Anne Haast stal bij het laatste Tata Steel Tournament de show. Ze won een schitterende partij van het icoon van het Nederlandse schaak, Jan Timman, die ze in een prachtig gevoerde konings- aanval onder de voet liep. Eerst haalde Anne een WGM-norm (Woman Grandmasternorm) waardoor ze vanaf binnenkort ook die titel mag voeren. Een ronde later stelde ze een IM-norm (Internationale Meesternorm) veilig. Het gevolg hiervan was een ware mediahetze die er rondom haar persoon ontstond. Als 21-jarige was ze eerder al voor het eerst in haar leven Schaakkampioene van Nederland geworden. We feliciteren Anne met de door behaalde resultaten!


Anne aan het werk in het laatste Tata Steel Tournament tegen de Amerikaanse GM Sam Shankland (foto Ab Scheel). Het is altijd druk op het podium bij aanvang van de partijen. Dan mogen de fotografen 10 minuten lang hun werk doen. Hieronder de prachtige partij van Anne tegen Jan Timman. De analyse is van IM Jorden van Foreest op Schaaksite.

Partij timman-annehaast

Masterclass toreneindspelen goed ontvangen

De Masterclass over toreneindspelen is - ondanks de aanvankelijk wat ge- ringe belangstelling - toch een succes geworden. Uiteindelijk kwamen er toch aardig wat schakers, waaronder een paar jeugdspelers, op deze dag af. Uit België waren er twee sterke schakers, Daniël Vanheirzeele en Gunter Deleyn uitgenodigd. Zij assisteerden de gastheer bij het uitspelen van stellingen en bij de diverse oefeningen die de schakers te doen kregen. Zo kwam iedereen erachter dat passieve kennis soms omgezet moet wor- den in actieve door gewoon te gaan spelen.

De vijf uur durende training en presentatie ging snel om omdat de instructie steeds werd afgewisseld met oefeningen en spelelement. De uitgebreide reader van maar liefst 62 pagina's werd dankbaar in ontvangst genomen.

Succesvolle clinics in Blerick en Bennekom

De schaakverenigingen in Blerick en Bennekom leiden een bloeiend bestaan. Beide beschikken zij over veel actieve leden. Geen wonder dat men - naast de competitie en het spelen van toernooien - ook nog iets meer wil.

Zo namen in Blerick Dirk Bergmans en Maarten Toll het initiatief op om de leden van de vereniging kennis te laten maken met schaaktraining. Vanwege eerder succes werden de sessies het afgelopen seizoen voortgezet.
(Foto's Marina van Vliembergen)

In Bennekom blijken Jan Wouters en Rini Kreeft drijvende krachten in de vereniging. Inmiddels 'draaf' ik al zes jaar op in 'De Commanderij' waar kennelijk naar grote tevredenheid de club op een drietal trainingsavonden wordt getrakteerd.Op de foto (van Rini Kreeft) is een aantal heren te zien dat actief meedoet met de instructie.

Masterclass in Utrecht was een succes

Hoe je een tegenstander kunt zoekspelen is het onderwerp van gesprek op de Masterclass die op donderdagavond 2 oktober 2014 in Utrecht werd gehouden. Menno Okkes van schaakclub Utrecht had het initiatief genomen om deze avond te helpen organiseren en open te stellen voor elke schaakliefhebber. Hoewel de inschrijvingen aanvankelijk moeizaam verliepen, kwamen er uiteindelijk toch 25 mensen opdagen in het prachtige Denksportcentrum van Utrecht.Na een introductie van het thema, de uiteenzetting van de benadering om strategie onder de knie te krijgen, volgde er een aardig filmpje van de analyse van een partij Kasparov-Karpov uit de WK-match in Lyon en New York. Daarna een tweetal quizjes om te proberen het geleerde toe te passen. De avond werd afgesloten met simultaantjes van Herman en Menno, waarbij de deelnemers zelf mochten kiezen welke stellingen ze zouden gaan uitspelen. Omdat het een educatieve simultaan was, mocht iedereen een paar keer terugzetten, zelfs de simultaangevers!

   

Al met al een zeer geslaagde avond, waarbij we de schaakvereniging Utrecht zeer erkentelijk zijn voor de beschikbaar gestelde faciliteiten. (De foto's zijn van Menno Okkes).


Presentatie bij Inventi in Antwerpen

Het is al weer even geleden, maar de presentatie die Herman verzorgde op 6 september 2014 in Antwerpen, in opdracht van Inventi, werd goed ontvangen. Er waren schakers van divers niveau die ook hun partners had meegebracht. Mede daarom werd het een aardige causerie waarin de rol van de vrouw in het schaken centraal gesteld werd. Na afloop kreeg iedere deelnemer een kleurrijke reader mee naar huis.
(Foto Inventi)

Huldiging grootmeester Benjamin Bok

Op 14 juni 2014 werd oud-pupil Benjamin Bok in zijn woonplaats Veldhoven gehuldigd omdat hij vlak daarvoor tot grootmeester was benoemd. Hij gaf daarna een simultaan tegen het publiek. Dit alles was uitstekend georganiseerd door leden van de Veldhovense schaakvereniging. Een heuse koning en koningin verschenen op het appèl (zie tweede foto van Marcel Laarhoven). Onze zoon Tommy schoof ook aan (zie eerste foto van Piet Roos) en hij hield het maar liefst 3 uur vol, voordat hij door de GM tot opgave werd gedwongen.

Twee dagen later kwam er mooi artikel in het Eindhovens Dagblad. Daarin werd Tommy ook nog even genoemd. Klik hier voor dit artikel.
Hieronder een analyse van de partij waar hij als 4-jarige toch aardig op terug mag kijken. Tevens zijn er twee prachtige overwinningen  van Benjamin toegevoegd, die hij speelde op het laatste NK. Daar won hij zomaar van de latere kampioen Loek van Wely en speelde hij een geniale partij tegen Wouter Spoelman. Herman analyseerde deze partijen voor Schaaksite.nl.

Partij mooie_partijen

Geslaagde Schaakchallenge Deurne

In Deurne werd op 7 mei 2014 een groots opgezette Schaakchallenge gehouden. Maar liefst 195 kinderen werd in een ochtend de spelregels van het schaakspel bijgebracht. Petra en Herman gaven (net als Hans Böhm) simultaan (foto's Eric van Breugel). Na afloop kregen alle deelnemers een fraai tasje van sponsor slim.nl. In de foto hiernaast ons zoontje Tommy (4) die dat tasje op zijn hoofd heeft gezet, net nadat hij alle velden van de witte dame met fishes op het schaakbord heeft uitgezet.

Voor meer informatie klik hier.

 
Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met 100 combinaties uit Nederlandse toernooien. U kunt in de viewer uw zet invoeren door met een stuk te slepen. Als uw antwoord correct is, krijgt u automa- tisch een tegenzet.

Veel plezier!Tactiekpuzzel