Schaakcentrum Sterk Spel

Archief

In deze sectie treft u een archief aan van eerder geplaatste artikelen.

Boekpresentaties in Maastricht

Op twee opeenvolgende donderdagen (29 november en 6 december) wordt onder auspiciën van de bloeiende initiatiefgroep, MagnusMosa, in Maastricht een tweeluik gehouden waarin het boek "Begrijp wat je doet 2" over Damegambiet structuren centraal staat. De deelnemers zullen wegwijs gemaakt worden in de structuren van het fameuze Damegambiet. Men kan zich nog opgeven, er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer info op Schaaksite.nl. of via het onlinemagazine van MagnusMosa. Daar is een kort filmpje met de auteur opgenomen waarin hij uit de doeken doet waar het in het boek om gaat. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.Het WK-Kadetten zit er weer op

Onze zoon Tommy speelde van 3 t/m 16 november in Santiago de Compostella te Spanje mee in het WK-Kadetten dat  gespeeld werd. Als Nederlands Kampioen t/m 10 jaar mocht hij Nederland vertegenwoordigen bij dit WK in de leeftijdscategorie t/m 8 jaar. 
Via deze deze site hebben wij een webblog bijgehouden met nieuws, foto's, filmpjes en partijen.
Andere achtergrond-informatie over onze zoon treft u aan onder het kopje 'Tommy's hoekje'.

Boekpresentaties in het Max Euwe Centrum

Samen met grootmeester Paul van der Sterren was Herman op vrijdagavond 2 november te gast in het Max Euwe Centrum te Amsterdam om ieder het eigen boek aan het publiek te presenteren. Van de hand van Paul is het boek Koningen van het schaakspel verschenen. Dit boek gaat over wereldkampioenen en de strijd om de wereldtitel. Herman heeft, zoals bekend, het tweede deel van Begrijp wat je doet over Damegambiet structuren uitgebracht.
Manager van het MEC, Eddy Sibbing, had voor een gastvrije ontvangst gezorgd waarna spreekstalmeester Tex de Wit op onnavolgbare wijze de twee auteurs inleidde voor hun praatje. Onder de 30-35 aanwezigen waren de nodige prominente bezoekers, waaronder bijvoorbeeld GM Hans Ree en de bekende (schaak)journalist Alexander Münninghoff.De eerste presentatie was van Paul van der Sterren die uitlegt hoe hij geprobeerd heeft om in de huid te kruipen van de wereldkampioen, die hij bespreekt. Het fascineerde hem om te kijken wat voor speler hij was en hoe hij zich manifesteerde ten opzichte van de rivalen die hij op het bord ontmoette. Paul liet een fragment zien van een partij tussen Korchnoi en Fischer waarin hij probeert duidelijk te maken met wat voor winstwil Fischer achter het bord zat.Daarna liet Herman de aanwezigen zien waar het in zijn nieuwe serie boeken vooral om draait: pionnenstructuren. Aan de hand van de Karlsbadstructuur liet hij enkele plannen en concepten zien die tonen wat 'Begrijp wat je doet' beoogt.Toen was het tijd voor een hapje, een drankje en de signeersessie. De trotse uitgever van Thinkers Publishing, Daniël Vanheirzeele, zit tussen  de twee auteurs in.


(De foto's zijn gemaakt door Tim Kruze)

Op de site van het MEC valt een aardig verslag te lezen:  verslag MEC.

Boekpresentaties in Tilburg!

Op zaterdag 27 oktober gaven veel mensen, van heinde en verre afgekomen op de uitnodiging, acte de presence in Tilburg. Daar werd in - het nieuwe clublokaal van De Stukkenjagers - de mooie bioscoop Cinecitta in hartje centrum Tilburg, de eerste sessie van de boekpresentatie rondom het tweede deel "Begrijp wat je doet 2 over Damegambiet-structuren" gehouden. Auteur Herman ging uitvoerig in op de zogenoemde  Karlsbadstructuur.


Links de auteur met zijn intro-ductie van het Damegambiet.

Rechts een kijkje in de zaal.
(foto's Wil Wouts)


Recensie van Hans Böhm in de Telegraaf

De bekende schaker, IM Hans Böhm, heeft op zaterdag 22 september een positieve recensie geschreven over de eerste twee boeken uit de serie 'Begrijp wat je doet'.


(Klik op het plaatje als je de pdf-versie wilt inzien)

Voorbereiding naar WK-Kadetten in volle gang

Tommy is zich flink aan het voorbereiden voor het WK-jeugd dat van 3 t/m 16 november in Santiago de Compostella te Spanje gespeeld zal gaan worden. Als Nederlands Kampioen t/m 10 jaar heeft hij een uitnodiging van de KNSB ontvangen en mag hij bij het WK in zijn eigen leeftijdscategorie (t/m 8 jaar) meedoen.Hij volgt een  heel trainings- en wedstrijdtraject om optimaal aan de start te verschijnen. Omdat de schaakbond hem inmiddels ook de 'beloftestatus' heeft verleend, is er bij NOC*NSF een 'Talentboekpagina' aangemaakt. Inmiddels is het streefbedrag dat via een donatieknop op deze pagina kon worden gestort, al bereikt. De bijdragen zijn erg vlot binnen komen stromen! We danken iedereen hartelijk voor de donaties en de hartverwarmende reacties!

Op zaterdag 13 oktober heeft Tommy twee trainingssessies gehad met zijn coach tijdens het WK, grootmeester Zhaoqin Peng. Zij hebben op het nationaal sportcentrum Papendal samen een heel nuttige training gehad.Meer informatie over onze zoon treft u aan onder het kopje 'Tommy's hoekje'.

Ploeg uit Curaçao in de Olympiade te Batumi

Na negen intensieve trainingen is de ploeg uit Curaçao na een lange en zware reis neergestreken in Batumi (Georgië). Wim Blijstra, Ursus van Bemmelen, Rurik Capella, Jimmy Izijk en David Pietersz verdedigen de Antilliaanse kleuren.Na een 4-0-nederlaag in de eerste ronde tegen het sterke Uzbekistan, kwamen de eerste bordpunten binnen in de tweede ronde. Er werd nipt verloren van Nepal. Daarna twee 'clean sweep' (4-0) overwinningen op Antigua en Barbuda werd gevolgd door opnieuw een kleine nederlaag tegen Suriname. Gelukkig werd deze nederlaag weggepoetst met een zwaar bevochten zege van 2,5-1,5 op Guam. Het toernooi bleek uiteindelijk iets te lang en te zwaar, maar het team vocht als leeuwen en eindigde uiteindelijk op de 150ste plaats.De belangrijkste doelstelling, boven Aruba te eindigen, is in elk geval ruimschoots behaald! Alles kon gevolgd worden op de toernooisite.

Olympiadeteam Curaçao in training

Geboren in Curaçao heeft Herman altijd een goede band met het Tropische eiland onderhouden. Toen hij in 2008 werd benaderd om mee te doen aan het team dat in Dresden meedeed in de twee-jaarlijkse schaakolympiade hoefde hij zich niet te bedenken.


Hier vier van de vijf spelers voorafgaand aan de wedstrijd in 2008. Op de voorgrond Sherwin Maduro (rechts), Fabio Mensing, Marvin Dekker en Herman Grooten. Cander Flanders ontbreekt op deze foto.

Behalve dat de onderlinge sfeer uitstekend was, werd er ook een memorabel resultaat behaald (zie tabel hieronder).Fabio Mensing, de bezielende kracht achter het schaken op het eiland, heeft het initiatief genomen om het huidige Olympiade team voor te bereiden op de komende Olympiade in Batumi (Georgië) die in september gehouden gaat worden. Herman zal vanuit zijn eigen huis op zondagavond (middag in Curaçao) via Skype en PlayChess twee keer per maand een trainingssessie verzorgen. Op zondag 11 maart werd de eerste training gehouden. De ploeg die naar Batumi zal afreizen bestaat uit Wim Blijstra, Ursus van Bemmelen, Jimmy Izijk, Ruric Cappella en de 15-jarige David Pieterz.Voor de trainingen komt het team samen in een school waar het PlayChess-scherm in het groot wordt geprojecteerd (zie foto Fabio Mensing: links Rurik, Ursus rechts).
De belangrijkste doelstelling in Dresden was om boven Aruba te eindigen! Misschien kan de lat voor de komende Olympiade iets hoger gelegd worden...


Het Legibustoernooitoernooi in Helmond
Op de foto rechts GM Levin aan het denken tegen Tommy, die prima partij gaf. In het midden speelt GM Bere- lovich zijn eerste partij op het eerste bord.
In Helmond werd in het weekend van 30 juni en 1 juli voor de achtste maal het Legibustoernooi gespeeld. De ludieke formule behelst par- tijen van 45 minuten per speler per partij en dat betekent dat er negen ronden in twee dagen kunnen worden afge- werkt. Het toernooi werd gewonnen door GM Felix Levin, tegen wie Tommy in de eerste ronde mocht spelen (zie foto links). Het was de eerste maal dat hij een officiële partij mocht spelen tegen een groot meester. Herman begon goed uit met 5 uit 6 maar toen kwa- men er twee kinken in de kabel. Tommy deed het helemaal niet slecht en eindigde tussen zeer ervaren schakers op een mooie 5 uit 9.                       

De eindstand aan kop luidde:Een uitgebreid verslag is te vinden op Schaaksite.

Limburg Open

In Maastricht werd tijdens het Pinksterweekend het Limburg Open in Maastricht gespeeld. Dat is bikkelen, zeven ronden in vier dagen met een speeltempo van 2 uur + 15 seconden per speler per partij. Tommy en Herman speelden respectievelijk in de C- en de A-groep mee.


Tommy draaide steeds in de top mee, maar nam iets te vaak genoegen met remise. Hij bleef daardoor wel ongeslagen met 3 overwinningen en 4 remises. De 8-jarige eindigde daarmee op een mooie (gedeeld) vijfde plaats. Herman speelde conform zijn rating en werd 21ste met 4,5 uit 7.

Eindstand aan kop van groep C2:

Het hoofdtoernooi werd gewonnen door GM Sipke Ernst. Op Schaaksite verscheen van Herman een verslag met fragmenten.

Eerste keer Rijswijk NK-D

In Rijswijk werd tijdens Hemelvaart voor de 28ste keer op rij het Nederlands Jeugdkampioenschap t/m 12 jaar gehouden. Het was voor onze zoon, die met 8 jaar de jongste deelnemer bij de jeugd was, de eerste keer dat hij op dit podium mocht acteren. Met een score van 5 uit 9 deed hij het uiteindelijk niet onverdienstelijk. Het toernooi werd gewonnen door de fenomenale Machteld van Foreest. Tegen haar mocht Tommy in de tweede ronde aantreden. Nadat zij hem probeerde te verrassen in de opening, wist juist hij haar te verrassen met een moedig loperoffer. Dat was objectief gezien niet helemaal correct, maar Machteld greep wel mis en toen kon Tommy zomaar winnen. Dan moest hij wel een heel bijzondere zet vinden. Kijkt u even of u weet wat wit moet spelen in deze stelling?


Na het offer van wit heeft zwart een stuk moeten teruggeven, maar zij denkt zo in de partij te blijven. Welke killer heeft wit?
 

Tommy met wit tegen Machteld van Foreest

Tommy vond de verborgen mogelijkheid niet, ging niet goed verder, waarna Machteld er geen twijfel over liet bestaan wie er in deze partij de sterkste was.

Hier is een analyse van deze interessante partij.

Tommy-Machteld


De eindstand aan kop:

Op Schaaksite kunt u een uitgebreid verslag lezen.


Tommy Nederlands Kampioen t/m 10 jaar!

Onze zoon Tommy heeft het Paasweekend in Waalwijk het meest opzienbarende resultaat uit zijn nog prille carrière behaald. Hij werd Nederlands Kampioen in de E-categorie (jeugd t/m 10 jaar).  Met zijn 8 jaar is hij de jongste kampioen ooit die zich met deze titel mag tooien.


(foto Ad Bruijns)

Met de monsterscore van maar liefst 8,5 uit 9 bleef hij de zware concurrentie ver voor. Het levert hem zelfs een ticket naar het WK-jeugd in Spanje op, dat in het najaar zal plaatsvinden. Of hij daarheen gaat, is nog ongewis.
Als zevende geplaatst op de ratinglijst, slaagde hij erin  om op een paar cruciale momenten koel te blijven, soms het tij te keren en de partij naar zijn hand te zetten. De belangrijkste zege boekte hij in de voorlaatste ronde op de talentvolle Wendy Huang, die als nummer één van start was gegaan. De partij is hieronder van aantekeningen voorzien.

De eindstand aan kop van de ranglijst:


 (klik op plaatje voor de hele tabel)


Hierboven alle prijswinnaars

Hieronder de analyse van de partij tussen Tommy en Wendy:

Wendy en Tommy aan het begin van hun partij.

Een ronde daarvoor had er ook al een belangrijke confrontatie plaatsgevonden tussen de nummer drie geplaatste, Ansh Jakhari en Tommy. Hieronder de analyse tussen Ansh en Tommy:
Analyse Ansh-Tommmy

Een verslag van vader Herman op Schaaksite is te vinden onder deze link.
Alle verdere informatie is te vinden op de toernooisite.

Nijlpaarden in Amersfoort en Arnhem

Duotoernooi Schaakgenootschap Amersfoort

Dit voorjaar werden er twee toernooien gehouden waar vader Herman en zoon Tommy samen aan deelnamen. Het eerste toernooi was op 17 maart was er door het  Schaakgenootschap Amersfoort (SGA) een zogenaamd Duo-toernooi gehouden. Je kon als duo inschrijven en je mocht alleen meedoen als er een leeftijdsverschil van minimaal 25 jaar was. Er moest ook nog een naam bedacht worden en Tommy had bedacht dat hij zijn eigen knuffelnijlpaard (Nelly) zou meenemen, maar die had wat aan zijn pootje, dus dat ging helaas niet… Maar de naam van ons team werd wel "De nijlpaarden". En dat die gevaarlijk kunnen bijten, bleek in de loop van het toernooi.

Het was een zeer gezellig toernooi. Toen wij de eerste ronde speelden tegen een oude heer en zijn zoon (ook niet de jongste…) was ik snel klaar met de vader. Tommy, die eerst heel slecht stond, stond inmiddels prima. Maar hij nam het remise-aanbod direct aan omdat we dan 2 matchpunten zouden hebben! Daarna kwam er een Indonesische meneer (Flohr) die zijn oude oom (naamgenoot) had meegenomen. De heren waren verkeerd gaan zitten, de oudste moest op bord 1, de ander op het tweede bord. Ik had snel in de gaten dat ik een zeer getruct heerschap tegenover me had, die behoorlijk partij gaf. Maar de oude oom, bleek nog veel getructer 😊. De man speelde alles à tempo (goed en slecht…) en Tommy ging bijna in het tempo mee. Maar hij combineerde er ook lustig op los. Aan het eind had hij een geweldige truc waarmee hij won. Ik had ondertussen mijn tegenstander ook te grazen genomen: 2-0. Ik vermoed dat het 1-1 zou zijn geworden als ze wel goed waren gaan zitten!

En zo ging het nog een tijdje door. Er waren 6 ronden Zwitsers gepland en voor de laatste ronde kwam de mededeling dat het mogelijk was dat je nog een keertje tegen dezelfde tegenstanders zou kunnen spelen (kan helemaal niet in een Zwitsers…). Het programma deed niet wat ze wilden en moesten de indeling met met de hand doen.

We hadden ondertussen tweemaal een 1-1 moeten toegeven, waarvan de lastigste was tegen een duo met aan bord 1 een redelijk sterke schaker (Du Chatenier en nog sterkere jeugdspeler Tim Grutter). Tommy was eerst kansloos tegen Tim (rating 1980) met zwart in een Siciliaan. En dit duo stond bovenaan. De wedstrijdleider bepaalde dat we nogmaals een kans kregen. Ik versloeg mijn tegenstander voor de tweede maal en nu nam Tommy diezelfde Tim (Tommy ditmaal wit ook tegen een Siciliaan) bijna te grazen. Hij had een mooie truc waarmee hij groot positioneel voordeel kreeg en in zijn wanhoop begon Tim te offeren. Omdat ik had gewonnen nam Tommy het paardoffer aan en Tim kwam er toen achter dat er niet meer dan eeuwig schaak voor hem inzat. Remise dus en zo wonnen wij het toernooi (€ 100,- + fles wijn + minischaakset + paraplu). Vermeldenswaard is nog dat de organisatie aanvankelijk weinig aanmeldingen kreeg op hun jubileumtoernooi (gek, want iedereen kreeg een geldprijs) maar dat het in de laatste week ineens begon te lopen. Daarom werd ook een duo met twee dames van 27 jaar (Spice Girls) toegelaten, hoewel die niet aan het leeftijdscriterium voldeden. Maar dat mocht de pret niet drukken….

ASV Voorjaarstoernooi

In Arnhem werd op zaterdag 24 maart het ASV Voorjaarstoernooi gehouden. Daar speelde Tommy mee in de C-groep (<1650) en Herman in de A-groep. De 8-jarige deed het heel goed, hij verloor slechts één partij, van de latere winnaar, Lex van Hattum (die 7 uit 7 had), maar hij won zijn overige partijen. In de laatste ronde, gaf hij zomaar een loper weg, maar met de moed der wanhoop richtte hij al zijn stukken op de zwarte koning en die werd toen ineens onder de voet gelopen in een koningsaanval.

         
(foto's organisatie ASV)

Dat was ruim voldoende voor de ongedeeld tweede plaats. Herman was ook goed op dreef. Hij versloeg twee grootmeesters (Alexander Dgebuadze en Ruud Janssen), gaf slechts één halfje af (aan IM Willy Hendriks) en won zijn overige partijen, waardoor hij beslag legde op de eerste prijs.


Een paar gereconstrueerde partijen van de nijlpaarden:
Nijlpaarden
 

Herman krijgt de eerste
prijs overhandigd van toernooi-organisator Erik Wille. Die zorgt samen met zijn broer Ruud er mede voor dat de ASV een zeer bloeiende vereniging is met een leden-aantal van ruim 150 leden. Daarmee staan ze in de top 5 van Nederlandse schaakverenigingen.
 

De slottabellen aan kop van de A- en de C-groep:
Workshop NBSB: van hout naar... chip

Op zaterdag 17 februari heeft Herman namens de NBSB op de TU in Eindhoven  een workshop gegeven met de titel "Van hout naar... chip". Deze clinic was voor iedereen toegankelijk, vooral mensen die de spelregels nauwelijks kenden waren harte welkom!

De workshop ging over de rol van het schaakspel in de loop van eeuwen tot deze moderne tijd. Daarbij werd stil gestaan bij het ontstaan van het schaakspel en hoe het zich heeft ontwikkeld tot de denksport zoals die nu wereldwijd wordt gespeeld.

Aan de hand van een paar anekdotes werd een idee geschetst van in Nederland ontwik­kelde innovatieve en technische ontwikkelingen die het schaken tegenwoordig als kijksport wereldwijd op de kaart hebben gezet.

Na een korte verhandeling over 'Het denken van den schaker', het beroemde proefschrikft van prof. Adriaan de Groot, werd er een klein geheugenexperiment gedaan. Drie deelnemers met verschillende speelsterkte kregen elk driemaal een diagram onder ogen. Ze moes-
ten in 30 seconden proberen de stelling te onthouden om die daarna terug te zetten. Het laatste diagram was een volkomen chaotische stelling waar geen enkele logica in te ontdekken viel. Maar het lukte de talentvolle Wendy Huang (zie foto middenin) om vrijwel de gehele stelling terug te zetten. Een fenomenale prestatie!

Tot slot werden de schakers voorzien van lastige "mat in twee problemen" van de fameuze familie Polgár uit Hongarije, de drie schakende zusjes die de schaak-wereld beto­verden met hun spel.

Het gehele evenement was te volgen op pkjeugd.nbsb.org/

(foto's Ron de Ram)

De ijzeren kooi

De stelling, die Wendy Huang (zie het bericht hierboven) bijna wist terug te zetten na er slechts 30 seconden naar gekeken te hebben, was de volgende (zie stelling links):Het was eigenlijk een geintje dat de 'ijzeren kooi' genoemd wordt. Het komt er op neer dat een gevangene in de voormalige Sovjet-Unie een probleem componeert met de oplossing erbij en dat opstuurt naar zijn familie. Puur om te laten zien hoe hij zich voelt... (U kunt de oplossing naspelen via de viewer hieronder).

Geheugentest


KNSB Themadag

Op 9 december 2017 hield de KNSB in Utrecht (bij gastvereniging Paul Keres) een grote themadag voor schaaktrainers, wedstrijdleiders, bestuurders én geïnteresseerden.


(foto Sacha Schiermeier, kadercoördinator KNSB)
Deze dag werd heel goed bezocht en de meeste aanwezigen waren het erover eens dat een dergelijke opzet een jaarlijks terugkerend fenomeen zou mogen worden. Herman hield twee workshops, getiteld:
Van beide workshops is een reader beschikbaar. Interesse hiervoor? Neem dan contact op per e-mail: hgrooten@xs4all.nl.Reader "Gaat het om het spel of
om de knikkers?" (8 pagina's)
Reader "Het vergroten van begrip
en inzicht" (10 pagina's)

Presentaties rondom 'Begrijp wat je doet 1' 
goed ontvangen

Op zaterdag 11 november en zaterdag 2 december werden twee presentaties van het net verschenen boek 'Begrijp wat je doet 1' gehouden.
De zaal in 'Ruimte X' in het sfeervolle Cinecitta te Tilburg zat goed vol. Deze eerste sessie stond in het teken van het Italiaans, een opening die momenteel zeer populair is onder de wereldtop. De tweede ging voornamelijk over het Spaans. De deelnemers werden getest met schaakquizjes op het levensgrote scherm, groepsopdrachtjes en mochten zelf partijen spelen met 'voorgekookte' stellingen.


Auteur van het boek en causeur voor deze middag, Herman Groo- ten, heeft de quizmode in werking gesteld. Terwijl er een klokje loopt, mag iedere deelnemer probe- ren om de 'grootmees-terlijke zet' te vinden. Na afloop werd het hele fragment besproken.

Verbeten gezichten om de tegenstander in deze ingewikkelde 'Italiaanse' stellingen pootje te lichten. Men had 15 minuten op de klok om met een 'voorgekookte' stelling te zien of het zojuist geleerde in de praktijk gebracht kon worden.

Alle deelnemers kregen vier stellingen waaruit ze een keuze konden maken om die tegen elkaar uit te spelen. Na afloop lag er nog een aantal bladen met oefenstof op een tafel, zodat die bij vertrek meegenomen kon worden.

De uitwerkingen van de oefenstof over het Italiaans en het Spaans  staan op de pagina met Oplossingen.

Weer een nieuw boek!

In oktober van dit jaar is de nieuwste loot aan de stam van Herman's collectie verschenen. Ditmaal een boek over de achtergronden van openingen in het Nederlands en in kleurendruk! Wat wenst de Nederlandstalige schaker nog meer?


Meer weten over de achtergronden van dit boek. Klik dan op extra informatie.


Bestellen?

Als u het boek (al dan niet gesigneerd?) bij de auteur wilt bestellen, stuurt u een e-mail naar hgrooten@xs4all.nl met uw adresgegevens. U maakt dan € 25,- (+ portokosten à € 4,25, in totaal dus € 29,25) over naar NL41 ABNA 0492 8422 72 t.n.v. H. Grooten, Eindhoven, onder vermelding van uw naam. Op het moment dat het bedrag op de rekening staat, wordt het boek z.s.m. opgestuurd.


Neef Paul Grooten helaas overleden

Op 10 januari is helaas mijn neef Paul Grooten uit Zwolle, schaker pur sang, heengegaan.Hij heeft in december nog zijn laatste verjaardag kunnen vieren met zijn familie en hij deed dat met de nodige humor, die zo kenmerkend was voor hem. Op de rouwkaart stond het volgende: Paul  heeft zijn laatste zet gespeeld. Het eindspel was indrukwekkend. Wij zullen nog lang bezig zijn met de analyse van zijn partij in het leven. Dit geeft aan hoe belangrijk het schaken voor hem was.


Paul was werkzaam als directeur van de afdeling Bouwkunde & Civiele Techniek op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daarnaast was hijjeugdleider bij het Zwols Schaak Genootschap en dat deed hij – zoals ik hem ken – met veel inzet en plezier. Dat plezier straalde er bij alles wat hij aanpaktevanaf. Schaken was een grote passie van hem, net zoals andere hobby’s van hem, waaronder bridge en muziek maken vielen.


Brabantse jeugdtitel t/m 12 jaar voor Tommy

Op zaterdag 6 januari haalde onze zoon Tommy een huzarenstukje uit door het Brabants Kampioenschap t/m 12 jaar op zijn naam te schrijven. Dat deed hij met de fantastische score van 9 uit 9. In een paar partijen stond hij niet zo goed, maar hij redde zich er knap uit. Zijn beste partij was tegen de ratingfavoriete, Wendy Huang. Met dit resultaat heeft hij zich gekwalificeerd voor het NK-D, dat rond Hemelvaart in Rijswijk gespeeld gaat worden.

De eindstand aan kop luidde:
1. Tommy Grooten                                    9
2. Wendy Huang                                      8
3-5. Valentijn van Warmerdam,
         Timo Huijben,
         Rutger Verhoeff                            6

Brabants jeugdkampioenschap t/m 10 jaar

Tegelijkertijd met de tweede boekpresentatie vond in Veldhoven het Brabants jeugdkampioenschap t/m 10 jaar plaats. Onze zoon Tommy eindigde met 7,5 uit 8 op de (gedeeld) eerste plaats. Dat bleek niet genoeg voor de titel want ook Ivan Ponomarev scoorde evenzoveel punten. In de barrage won Tommy de eerste, maar hij verloor de tweede partij. Er moest toen een 'Armageddonpartij'  (wit 6 minuten, zwart 5 minuten, maar wit moet dan winnen) aan te pas komen, wie er met de titel aan de haal zou gaan. Ivan won en haalde zo de titel binnen. We feliciteren Ivan met dit kampioenschap!


Eindstand Brabants Kampioenschap E:

1/2. Ivan Ponomarev, Tommy Grooten     7,5
3. Elysia Feng                                                   6
4/5. Thijs Hereijers, Gachatur Kazarian  4
6. Kevin Gang                                                   3
7/8. Joppe Allaart, Jibbe Allaart               2
9. Pranav Vighne                                            0


Presentatie rondom een boek!

Rondom het in oktober te verschijnen boek “Begrijp wat je doet deel 1, Spaans-Italiaanse structuren” zal Herman bij zijn eigen vereniging De Stukkenjagers in Tilburg tweemaal een training verzorgen rondom dit boek. Deze trainingen zullen op twee zaterdagen plaatsvinden, te weten 11 november en 2 december, in de prachtige bioscoop Cinecitta. Cinecitta ligt op loopafstand van het Centraal station (5 minuten lopen).


Blik in Zaal X van Cinetta waar Herman eerder dit jaar een training verzorgde voor zijn eigen vereniging De Stukkenjagers (foto's Wil Wouts) Herman denkt na over een lastige vraag die zojuist gesteld is...

In deze schaaktrainingen die elk zo’n 3½ uur (inclusief 2 pauzes)  zullen duren, zal aan de hand van dit boek de nodige achtergronden van deze openingen worden getoond. Maar dat niet alleen. Er wordt ook duidelijk gemaakt hoe een clubspeler volgens de auteur op een verantwoorde wijze met openingen aan de slag kan gaan thuis. De trainingen duren van 13:00 – 16:30 uur. Er zal de nodige interactie zijn en voldoende gelegenheid om met het nieuwe materiaal te oefenen.

Een voorproefje van dit boek is te zien in de teaser.

Als je inschrijft voor deze trainingen, krijg je het boek er uiteraard bij. Het is ook mogelijk om voor één training (plus boek) in te schrijven. Alle benodigde informatie staat in de flyer.

Tommy Nederlands Kampioen t/m 7 jaar!

Op de foto overhandigt de burgemeester van Meppel hem zijn beker.
Onze zoon Tommy is er op zaterdag 17 juni in Meppel in geslaagd om Nederlands Kampioen bij de pupillen t/m 7 jaar te worden. Met een remise in de laatste ronde tegen Aurelia Heukelom (Ams- terdam) stelde hij zijn eerste nationale titel veilig. 
De eerste zetten van de partij tussen Aurelia en Tommy.
Daarmee eindigde hij op 6,5 uit 7, een punt meer dan Aurelia. Het was nog heel spannend. Als zij van hem had gewonnen, waren ze in puntenaantal gelijk gekomen en zou zij op basis van het onderlinge resultaat met de titel aan de haal zijn gegaan. Nu eindigde de partij in een herhaling van zetten. Op Schaaksite staat een uitgebreid verslag van de hele pupillendag.


Cursus voor clubschakers afgerond

Cursisten buigen zich over een lastig oefenblad

In de jaarlijkse schaakcursus is het de cursisten gelukt om weer aan hun spel te schaven. Cursusleider Herman bood cursisten een leidraad op verschillende gebieden van ons edele spel. Hoewel er sprake is van een rode draad stond elke lesavond qua hoofdonderwerp op zichzelf met een afgerond onderwerp. Na afloop werd een uitgebreide reader uitgereikt. In het komende seizoen zal een nieuwe cursus van start gaan.

- Doelgroep rating 1500-1900
- Nog zeven woensdagavonden
- Van 20:00-22:30
- Meer informatie, klik op flyer of
   via het menu op Trainingen.


Op tv: Tommy en Jibbe gaan schaken!

Op dinsdagochtend 17 januari werd in een uitzending op tv van KRO's/Kindertijd een item aan het schaken gewijd. Onze zoon Tommy ging samen met Jibbe Allaart een potje schaken. Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken.Schaken en fitheid

Is lichamelijke conditie belangrijk voor het spelen van een schaakpartij? We kenden destijds grootmeester Jan Hein Donner die bekend stond als een kettingroker en een zware drinker. De tegenwoordige toppers zijn veel fitter. De Tilburgse grootmeester Loek van Wely staat erom bekend zichzelf in het fitness-centrum af te beulen. Het afgelopen seizoen lijkt Herman er ook baat bij te hebben gehad dat hij soms bij zaalvoetbalwedstrijden meedoet. De volgende recente partijen zijn door hem geanalyseerd. 

 
(foto Ab Scheel †)

Analyses van een paar aardige partijen

Huub van Dongen Memorial

In Boxtel werd op zaterdag 25 juni 2016 al weer voor de vijfde maal het toernooi gehouden ter herinnering aan de veel te vroeg overleden Huub van Dongen. Het toernooi werd geheel in stijl van de alleskunner Huub dit jaar opgeluisterd met een professioneel fotograaf/webdesigner Sander Stekelenburg. Winnaar werd IM Manuel Bosboom, net boven Thomas Mollema. Herman speelde geen rol van betekenis omdat hij wat blundergevoelig bleek te zijn in deze editie. Wel werd tijdens het toernooi een bijzondere foto gemaakt door Sander (zie hieronder).
Tommy bij het NK pupillen in Roosendaal 2016Onze zoon Tommy (6) mocht in 2016 voor het eerst deelnemen aan het NK pupillen in Roosendaal. In de leeftijdscategorie t/m 7 jaar (H-categorie) behaalde hij 4,5 uit 7 en hij werd daarmee zevende. De foto is van Frans Peeters, dit sfeerfilmpje werd gemaakt door Erik-Jan Colijn.
Cursist Maarten
de Wit levert
bijzondere bijdrage

Tijdens de cursus voor clubschakers in Eindhoven loopt, mocht cursist Maarten de Wit voor een leuk intermezzo zorgen. Maarten is flink aan het klussen gegaan met schaakborden en construeerde voor zijn eigen vereniging in Goirle de nodige zeer bijzondere puzzels. Hier lees je hier meer over.


Weer IM-norm voor Tycho Dijkhuis

Het 17-jarige Utrechtse talent en oudpupil van Herman, Tycho Dijkhuis (zie foto Harry Gielen), heeft in de zomer van 2015 in Cannes zijn tweede IM-norm weten te behalen. In een loodzwaar gezelschap met vele grootmeesters haalde hij 5 uit 9 dat goed was voor een TPR van 2456. De eindstand in dit toernooi staat hier.


Tommy wint zijn (eerste) prijs!


 

Ons zoontje van net 5 jaar, Tommy, heeft op zondag 13 december 2015 de eerste prijs behaald in het toernooi om de Eindhoven Cup. Waar hij een maand eerder al bij de 'tweede en derde stappers' had deelgenomen (en 4 uit 8 had gescoord) vond hij nu toch leuker om het bij de 'eerste stappers' te proberen. Hoewel hij les krijgt in Stap 2, had hij bedacht dat zolang hij nog geen diploma van Stap 1 heeft, deze deelname legitiem was. Met zijn 8 uit 8 behaalde hij een mooi standaardje dat hij hier trots omhoog houdt. De tweede foto is gepubliceerd op www.nbsb.nl. Update: ook op zondag 17 januari en 14 februari kwam hij weer thuis met zo'n standaardje. Ditmaal tweemaal 6 uit 6 bij de Stap eners...


Anne Haast wéér Nederlands Kampioene!

Aan de zegereeks van onze oud-pupil Anne Haast lijkt maar geen einde te komen. Op 11 juli 2015 pakte zij haar tweede achtereenvolgende Nederlandse titel bij de dames. Door 5,5 punten te scoren, hield zij veelvoudig kampioene Zhaoqin Peng en ex-jeugdwereldkampioene Tea Lanchava achter zich.


De twee nationale Kampioenen in 2015 (Foto Frans Peeters)

Het was nog een spannende slotronde, want Anne kwam redelijk snel remise overeen met haar clubgenote bij De Stukkenjagers, Bianca de Jong-Muhren, waarna het wachten was op de uitslag van de partij Kazarian-Lanchava. Laatstgenoemde zou bij winst nog een tiebreak om de titel af kunnen dwingen. De jonge Anna-Maja Kazarian stond ergens verloren maar dankzij een paar fouten van Lanchava won zij zelfs nog en was de titel voor Anne binnen. Bij de heren veroverde GM Anish Giri zijn vierde nationale titel boven de Tilburgse grootmeester Loek van Wely. Hieronder drie mooie en meeslepende gevechten van Anne in het NK. De aantekeningen zijn van Herman op Schaaksite.

Partijen Anne in het NK

Huub van Dongen Memorial 2015

Het lijkt al weer lang, maar ook weer heel kort geleden, dat mijn goede schaakvriend Huub van Dongen door een onverwachte hartstilstand het leven liet. Ik heb nog een uitgebreid 'In Memoriam' over hem geschreven op Schaaksite.nl. Huub had net daarvoor het Nederlands Kampioenschap schaken naar Boxtel gehaald en hij was er tegelijkertijd erin geslaagd om het tweede Houtje Hoofd Helder toernooi parallel hieraan te houden.
Na zijn dood werd het Huub van Dongen Memorial ingesteld en de editie van dit jaar werd onder de bezielende leiding van Martien van der Meijden en zijn team een heel bijzondere. Twee muzikale zwagers van Huub (The Two of us) waren bereid gevonden om tijdens het schaken onder andere Beatlesnummers op onnavolgbare wijze ten gehore te brengen.(foto René Olthof)

De bezetting van het toernooi was ook niet misselijk. Voormalig wereldtopper, de Russische GM Vladimir Episin (rechts vooraan op de foto), en GM Alexander Dgebuadza waren plotseling 'binnen' komen lopen. Herman werd samen met het bekende snelschaakkanon IM Manuel Bosboom (vooraan rechts boven) gedeeld tweede, achter Epishin. Het was een bijzondere ervaring om te schaken met jaren '60 muziek op de achtergrond. Een uitgebreid verslag valt te lezen op de site van het 'Huub van Dongen Memorial'. Mede door een overwinning in de laatste ronde met wit op de sterke Ton van der Heijden kwam de gedeelde tweede plaats eruit rollen. Hieronder deze partij:

Partij grooten-tvdheijden

Anne Haast stal de show


Anne Haast tijdens het NK in Boxtel
2011 (foto Jos Sutmuller)
Onze ex-pupil Anne Haast stal bij het laatste Tata Steel Tournament de show. Ze won een schitterende partij van het icoon van het Nederlandse schaak, Jan Timman, die ze in een prachtig gevoerde konings- aanval onder de voet liep. Eerst haalde Anne een WGM-norm (Woman Grandmasternorm) waardoor ze vanaf binnenkort ook die titel mag voeren. Een ronde later stelde ze een IM-norm (Internationale Meesternorm) veilig. Het gevolg hiervan was een ware mediahetze die er rondom haar persoon ontstond. Als 21-jarige was ze eerder al voor het eerst in haar leven Schaakkampioene van Nederland geworden. We feliciteren Anne met de door behaalde resultaten!


Anne aan het werk in het laatste Tata Steel Tournament tegen de Amerikaanse GM Sam Shankland (foto Ab Scheel). Het is altijd druk op het podium bij aanvang van de partijen. Dan mogen de fotografen 10 minuten lang hun werk doen. Hieronder de prachtige partij van Anne tegen Jan Timman. De analyse is van IM Jorden van Foreest op Schaaksite.

Partij timman-annehaast

Masterclass toreneindspelen goed ontvangen

De Masterclass over toreneindspelen is - ondanks de aanvankelijk wat ge- ringe belangstelling - toch een succes geworden. Uiteindelijk kwamen er toch aardig wat schakers, waaronder een paar jeugdspelers, op deze dag af. Uit België waren er twee sterke schakers, Daniël Vanheirzeele en Gunter Deleyn uitgenodigd. Zij assisteerden de gastheer bij het uitspelen van stellingen en bij de diverse oefeningen die de schakers te doen kregen. Zo kwam iedereen erachter dat passieve kennis soms omgezet moet wor- den in actieve door gewoon te gaan spelen.

De vijf uur durende training en presentatie ging snel om omdat de instructie steeds werd afgewisseld met oefeningen en spelelement. De uitgebreide reader van maar liefst 62 pagina's werd dankbaar in ontvangst genomen.

Succesvolle clinics in Blerick en Bennekom

De schaakverenigingen in Blerick en Bennekom leiden een bloeiend bestaan. Beide beschikken zij over veel actieve leden. Geen wonder dat men - naast de competitie en het spelen van toernooien - ook nog iets meer wil.

Zo namen in Blerick Dirk Bergmans en Maarten Toll het initiatief op om de leden van de vereniging kennis te laten maken met schaaktraining. Vanwege eerder succes werden de sessies het afgelopen seizoen voortgezet.
(Foto's Marina van Vliembergen)

In Bennekom blijken Jan Wouters en Rini Kreeft drijvende krachten in de vereniging. Inmiddels 'draaf' ik al zes jaar op in 'De Commanderij' waar kennelijk naar grote tevredenheid de club op een drietal trainingsavonden wordt getrakteerd.Op de foto (van Rini Kreeft) is een aantal heren te zien dat actief meedoet met de instructie.

Masterclass in Utrecht was een succes

Hoe je een tegenstander kunt zoekspelen is het onderwerp van gesprek op de Masterclass die op donderdagavond 2 oktober 2014 in Utrecht werd gehouden. Menno Okkes van schaakclub Utrecht had het initiatief genomen om deze avond te helpen organiseren en open te stellen voor elke schaakliefhebber. Hoewel de inschrijvingen aanvankelijk moeizaam verliepen, kwamen er uiteindelijk toch 25 mensen opdagen in het prachtige Denksportcentrum van Utrecht.Na een introductie van het thema, de uiteenzetting van de benadering om strategie onder de knie te krijgen, volgde er een aardig filmpje van de analyse van een partij Kasparov-Karpov uit de WK-match in Lyon en New York. Daarna een tweetal quizjes om te proberen het geleerde toe te passen. De avond werd afgesloten met simultaantjes van Herman en Menno, waarbij de deelnemers zelf mochten kiezen welke stellingen ze zouden gaan uitspelen. Omdat het een educatieve simultaan was, mocht iedereen een paar keer terugzetten, zelfs de simultaangevers!

   

Al met al een zeer geslaagde avond, waarbij we de schaakvereniging Utrecht zeer erkentelijk zijn voor de beschikbaar gestelde faciliteiten. (De foto's zijn van Menno Okkes).


Presentatie bij Inventi in Antwerpen

Het is al weer even geleden, maar de presentatie die Herman verzorgde op 6 september 2014 in Antwerpen, in opdracht van Inventi, werd goed ontvangen. Er waren schakers van divers niveau die ook hun partners had meegebracht. Mede daarom werd het een aardige causerie waarin de rol van de vrouw in het schaken centraal gesteld werd. Na afloop kreeg iedere deelnemer een kleurrijke reader mee naar huis.
(Foto Inventi)

Huldiging grootmeester Benjamin Bok

Op 14 juni 2014 werd oud-pupil Benjamin Bok in zijn woonplaats Veldhoven gehuldigd omdat hij vlak daarvoor tot grootmeester was benoemd. Hij gaf daarna een simultaan tegen het publiek. Dit alles was uitstekend georganiseerd door leden van de Veldhovense schaakvereniging. Een heuse koning en koningin verschenen op het appèl (zie tweede foto van Marcel Laarhoven). Onze zoon Tommy schoof ook aan (zie eerste foto van Piet Roos) en hij hield het maar liefst 3 uur vol, voordat hij door de GM tot opgave werd gedwongen.

Twee dagen later kwam er mooi artikel in het Eindhovens Dagblad. Daarin werd Tommy ook nog even genoemd. Klik hier voor dit artikel.
Hieronder een analyse van de partij waar hij als 4-jarige toch aardig op terug mag kijken. Tevens zijn er twee prachtige overwinningen  van Benjamin toegevoegd, die hij speelde op het laatste NK. Daar won hij zomaar van de latere kampioen Loek van Wely en speelde hij een geniale partij tegen Wouter Spoelman. Herman analyseerde deze partijen voor Schaaksite.nl.

Partij mooie_partijen

Geslaagde Schaakchallenge Deurne

In Deurne werd op 7 mei 2014 een groots opgezette Schaakchallenge gehouden. Maar liefst 195 kinderen werd in een ochtend de spelregels van het schaakspel bijgebracht. Petra en Herman gaven (net als Hans Böhm) simultaan (foto's Eric van Breugel). Na afloop kregen alle deelnemers een fraai tasje van sponsor slim.nl. In de foto hiernaast ons zoontje Tommy (4) die dat tasje op zijn hoofd heeft gezet, net nadat hij alle velden van de witte dame met fishes op het schaakbord heeft uitgezet.

Voor meer informatie klik hier.

 
Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met 100 combinaties uit Nederlandse toernooien. U kunt in de viewer uw zet invoeren door met een stuk te slepen. Als uw antwoord correct is, krijgt u automa- tisch een tegenzet.

Veel plezier!


Tactiekpuzzel


Aardige partijen van Tommy

Eigen partijen