Schaakcentrum Sterk Spel

Weblog WK-Kadetten met Tommy!  Van 3 t/m 16 november speelt onze zoon Tommy (8) mee in het WK-Kadetten. Dit wereldkampioenschap, waarin hij in zijn eigen leeftijdscategorie meedoet, wordt gespeeld in  Santiago de Compostella te Spanje.  Op deze pagina houden wij al het nieuws bij rondom dit evenement en stapelen nieuwsberichten chronologisch op elkaar.

32    Vrij 23 nov - Spreekbeurt op school

Vandaag hield Tommy een spreekbeurt op school over zijn avonturen in Spanje. Samen met zijn vader heeft hij een PowerPointpresentatie in elkaar gesleuteld om de kinderen uit zijn klas iets te vertellen over het toernooi. Hij kon van alles laten zien, zoals de cadeautjes die hij van sommige tegenstanders had gehad.


Tommy tijdens zijn spreekbeurt (foto juf Stella Sneijders)

De presentatie werd een soort topografie, want Tommy liet de kinderen horen uit welk land zijn tegenstanders kwamen en liet ze op een kaartje zoeken waar dat land in de wereld ligt. Ze vonden het erg leuk! Hiermee sluiten we het weblog definitief af.

31    Woe 21 nov - Schaaktafeltje!

Tijdens het toernooi werd Herman thuis gebeld. Een mevrouw had op het internet het telefoonnummer gevonden en ondertussen gezien dat Tommy aan het toernooi bezig was. Zij vertelde dat ze een buurman op leeftijd heeft en dat die binnen afzienbare tijd gaat verhuizen. Hij had al die tijd een prachtig schaaktafeltje met, zo mogelijk, nog mooiere stukken erbij. Deze mevrouw had het schaaktafeltje in beheer en zocht naar een goede bestemming. Zij vroeg zich af of Tommy hierin geïnteresseerd was. Dat was hij zeker! Dus togen wij afgelopen woensdag naar het dorpje Esch, vlakbij Boxtel.Dat was een aangename verrassing! Het bord is heel groot en de sierschaakstukken representeren Spaanse ridders, hoe toepasselijk is dat. We zijn deze mevrouw uit Esch erg dankbaar!

30    Zat 17 nov - Einduitslag

Natuurlijk kunnen we een toernooi niet afsluiten zonder de cijfertjes te geven. In de leeftijdscategorie t/m 8 jaar, was de Amerikaan Yuvrai Chennareddy ongenaakbaar. Hij werd wereldkampioen met de ongelooflijke score van 10,5 uit 11. Tommy viel door zijn laatste twee nullen terug naar een 50% score waarmee hij 60ste werd. Het kost hem ook de nodige ratingpunten, maar daar ligt hij niet wakker van. Die haalt hij zo weer in...

De eindstand aan kop:De persoonlijke resultaten:29    Vrij 16 nov - Weer thuis

Na een vermoeiende vlucht, waarbij het vliegtuig pas rond 22:30 uur op Schiphol aankwam, is Tommy weer thuis. Wel op een memorabele dag, want dezelfde avond won het Nederlands voetbalelftal in de Kuip te Rotterdam van wereldkampioen Frankrijk. Het werd 2-0 door goals van Wijnaldum en Memphis.

28    Vrij    16 nov - Toernooiverslag

We zijn druk bezig om met behulp van dit weblog een toernooiverslag in elkaar te sleutelen. Daar zullen uitgebreidere analyses worden opgenomen dan die op dit weblog zijn verschenen. En verder natuurlijk foto's en andere illustraties. We willen hiermee in elk geval de donateurs een groot plezier doen. Maar iedereen die belangstelling heeft kan zich melden via e-mail: hgrooten@xs4all.nl.

Het weblog wordt nog niet helemaal afgesloten. Want volgende week staan er nog een paar dingen op stapel die we graag nog zullen opnemen. Wat dat is, blijft nog even een verrassing!

27    Vrij    16 nov - Partijanalyse

De rookwolken zijn opgetrokken in Santiago de Compostello. De prijsuitreiking duurde erg lang met volksdansen, doedelzakken en van alles en nog wat. Pas heel laat kwamen de kinderen aan bod, over wie het nu eigenlijk ging. Machteld stond nog op het podium met een gedeeld derde plaats! In de jeugdcategorie t/m 8 jaar, waar Tommy aan deelnam was er ook een meisje dat erg hoog eindigde, de vierde plaats.

Inmiddels is ook zijn laatste ronde onder de loep genomen. Deze partij speelde hij voortreffelijk en op een gegeven moment kreeg hij het voor elkaar om met een pionvork een stuk te winnen. De tegenstander viel in zijn wanhoop nog even een ongedekt stuk van Tommy aan... Maar in plaats die gewoon weg te zetten, sloeg hij één van de twee witte stukken die hij sowieso zou hebben gewonnen. Heel erg zonde, want dan zou hij zijn toernooi toch nog mooi beëindigd hebben. Zoals het ging stond het gelijk, maar Tommy verloor door een trucje van de tegenstander een pion. Gelukkig ging die ook niet helemaal goed verder en had hij nog remise kunnen maken. Maar ook deze kans bleek niet aan hem besteed... Het toernooi had net iets te lang geduurd. Niettemin een zeer leerzame ervaring!

ronde 11

26    Don 15 nov - Tommy vergeet een stuk te winnen...

Het was een zwaar toernooi en helaas heeft Tommy ook in de elfde en laatste ronde verloren. Naar eigen zeggen, zag hij spoken. Dan wil het daarna natuurlijk niet meer vlotten. Hij had een stuk kunnen winnen, maar deed dat niet...


Voor de partij tegen een jongen die een kop groter bleek te zijn (foto Petra Schuurman)

Hij speelde vandaag tegen een Macedoniër. Tommy wist niet dat dit land ook in Europa lag... De jongen bleek meer dan een kop groter, zijn pa was ook ongeveer 2 meter lang. Voor de partij leek het erop dat Tommy een beetje verhoging had. Bijna twee weken hotel waarin vrijwel geen groenten werden geserveerd, hebben toch hun tol geëist. Overigens zal hij nooit zeggen dat het daaraan lag. Hij wil nu toch wel graag naar huis terug. Morgen gaat er pas heel laat een vlucht terug naar Nederland, dus hij zal het nog even moeten volhouden...


Inmiddels is de prijsuitreiking bezig en zitten alle deelnemers en hun aanhang in een grote zaal te kijken naar een grote show. Volgens betrouwbare bronnen is er een goochelaar, komen er doedelzakken voorbij en werd er een mooie PowerPointpresentatie met foto's getoond. Laat daar nu ook Tommy even voorbij kwam. Petra was net op tijd om hier een foto van te maken :).

25    Woe 14 nov - De Amerikaan was te sterk...

Helaas het is niet gelukt om de Amerikaan Alexander Wang te verslaan vandaag. Tommy moest na 38 zetten zijn koning omleggen. Op het bord kwam de Drakenvariant van het Siciliaans.Dat het een zeer moeilijke opening is, bleek al snel want beide spelers hadden moeite om de optimale voortzettingen te vinden. Na een aantal zetten stond wit toch wel aardig, maar dan moest hij het juiste plan vinden. Dat deed Tommy aanvankelijk heel goed, maar even later bleek toch dat de stelling te moeilijk was. Hij speelde zijn loper naar f4 en dat bleek later geen gelukkig veld te zijn. Alexander profiteerde heel knap met een dubbele aanval van de dame, waarmee hij een pion won. Maar Tommy vocht uitstekend terug en leek het even later - ondanks pionverlies - toch weer een gelijke stelling bereikt te hebben. De tegenstander heeft ondertussen nóg een heel gemene truc met de dame op a5 in de stelling gevlochten. Wit mag niet 22. Txe7?? spelen wegens …Dxe1! Knap gezien van allebei, Tommy loopt niet in de truc!  Het werd toen een uiterst moeilijke en ingewikkelde manoeuvreerpartij die op een gegeven moment beide spelers boven het hoofd groeide.  Wit heeft veel ruimte, maar ze hebben dan allebei geen plan. Dan volgt er echter 27. Df4? en dat blijkt geen gelukkige zet te zijn. Het laat …Ph5 en Pxg3 toe, waarna wit niet alleen zijn loper voor een paard moest inleveren, maar ook nog met een lelijke dubbelpion is komen te zitten. Deze nieuwe klap komt hij niet te boven. Hij verliest nog een pion en de tegenstander wikkelt goed af. Het was een moeilijke partij voor Tommy tegen een zeer sterke tegenstander.

ronde 10


Halverwege de partij (foto Zhaoqin Peng)

24    Woe 14 nov - Schaaksite

Tommy speelt vandaag tegen Alexander Wang, de kampioen van de Verenigde Staten t/m 7 jaar van het vorige jaar. Door te Googlen konden we dit ontdekken, want op chess.com stond een leuk stukje over deze kampioenschappen. Dat kunt u hier lezen.


Voor de partij worden handen geschud (foto Petra Schuurman)

Deze ochtend heeft Herman een stukje voor Schaaksite, u weet wel, die prachtige Nederlandstalige site - opgericht door Kees Schrijvers - geschreven over het toernooi. In het verhaal wordt vooral ingegaan op de opmerkelijke prestaties van Yichen Han bij het WK t/m 12 jaar. Nadat hij met een nul had moeten beginnen omdat hij zijn vliegtuig miste, is hij helemaal opgeklommen naar de top van de ranglijst. Als hij vandaag wint van de koploper, een sterke Indiase IM, die gisteren wel verloor, kan hij hem voorbij met nog twee ronden te gaan! Het stukje is getiteld "Yichen Han in de top bij het WK Kadetten t/m 12 jaar".

Machteld met haar vader en Tommy met zijn moeder (foto Zhaoqin Peng)

23    Din 13 nov - Eindelijk weer een overwinning!

Tommy heeft de negende ronde met zwart weten te winnen van de Indonesiër Tan, maar ook wel weer met een geweldige voornaam: Darren Emmanuel Aprillo. Hoe verzinnen die ouders dat toch? Tommy schuift dus wat op in het klassement en krijgt morgen een geduchte tegenstander. Daarover straks meer!

De Nederlandse delegatie was erg ruim, voordat de ronde begon, aanwezig. Dus konden er nog wat plaatjes geschoten worden.


Yichen Han, die het fantastisch doet in zijn toernooi, de jeugd t/m 12 jaar,
moedigt Tommy aan voor de negende ronde.  (foto Petra Schuurman)

Daarna worden de ouders zo snel mogelijk de zaal uitgebonjourd maar Petra knipte nog even een fotootje, toen de tegenstander binnenkwam.


Een zoekplaatje. Ziet u Tommy zitten?

Hij zat vandaag aan bord 20, dus ergens middenin aan deze tafel. We zoomen maar even in, want het is inderdaad nauwelijks te zien...

De foto is minder scherp, maar links zit Tommy. Het
jongetje met het oranje jack is zijn tegenstander.

Dan nu de partij. Van te voren wisten we dat het oppassen geblazen is tegen spelers uit dit land. Ze staan bekend om hun fantastische tactische inzicht. En dat bleek ook in de partij, want hoewel Tommy het strategisch veel beter aanpakte, werd hij in het middenspel bijna overrompeld door een truc. Na afloop bleek hij gezien te hebben wat er gebeurde en hij reageerde ook heel koeltjes. Omdat de tegenstander het daarna fout deed, kon Tommy twee stukken voor een toren en twee pionnen veroveren. Dat is materieel gezien gelijk, maar het gaat het er dan om of de speler die de lichte stukken heeft een aanval kan opzetten. Dat kon Tommy en de partij kende een abrupt slot omdat Darren alleen zijn eigen kansen zag, maar niet zag dat zwart mat in één dreigde. Dus was het meteen voorbij en mag Tommy weer omhoog kijken. Een zeer ingewikkeld potje waar hij goed doorheen is gekomen!

ronde 9

Morgen is de voorlaatste ronde. Dan mag hij op bord 13 met wit tegen een Amerikaan, met een Chinese naam (Alexander Wang) met een half puntje meer. Enig zoekwerk op het internet levert op dat hij Amerikaans Kampioen t/m 7 is geweest. De andere Amerikaan die meedoet is al bijna wereldkampioen. Die heeft de formidabele score van 9 uit 9 en staat 2 punten voor op nummer twee. Een halfje is genoeg om de titel binnen te slepen. Laten we hopen dat Tommy het de landgenoot van de kampioen moeilijk kan maken.

22    Maa 12 nov - Vandaag Nederland-Duitsland!

Tommy heeft het vandaag in zijn partij van de achtste ronde opgenomen tegen de Duitser met de mooie naam Lloyd Shang Burkart. Sentimenten bij dit soort duels, spelen gelukkig op deze leeftijd geen enkele rol. Er wordt in elk geval keurig een hand gegeven aan het begin van de partij!


(foto Petra Schuurman)

Hij speelde, net als gisteren, weer een uitstekende partij. Maar hij wist zichzelf niet te belonen voor zijn goede spel. Er moet gezegd worden dat het een moeilijk middenspel was en dat het heel lastig was om het juiste plan te vinden. Een paar trucjes, die Tommy in de stelling vlocht, werden vakkundig gepareerd door de Duitser. Het moest dus komen van iets anders. Maar ergens raakte hij de draad kwijt. Hij zette zijn zwartveldige loper op een ongelukkig veld neer (f2) en wilde toen de penning op zijn paard op f3 opheffen. Maar het gevolg was dat hij nu in een nieuwe penning geraakte. Tommy had gelukkig op tijd door dat hij ineens in de problemen was en hij bood maar snel remise aan. De tegenstander had gelukkig nog niet door dat de rollen omgedraaid waren en nam het aan! Een geluk bij een ongeluk, maar het is jammer dat hij zijn goede stelling niet in winst wist om te zetten. Hier is het belangrijkste gedeelte van de partij:

ronde 8

21    Maa 12 nov - Op tv bij "Goedemorgen Nederland"

Om 7.45 uur kwam er een klein item over Tommy op tv, het goed bekeken ontbijtprogramma van de NPO, Goedemorgen Nederland.


(Foto Daniël Bom, redactie WNL)

Klik op het plaatje voor 'uitzending gemist'. Het item met Tommy kwam om 7:45 uur in de ether (dat is scrollen naar ongeveer 7:10). Gezien het aantal reacties dat ons nu al bereikte, is het door veel mensen bekeken!

20    Zon 11 nov - Dit keer zat het tegen...

De partij van vandaag was vermoedelijk Tommy's beste partij tot dusver. De Pool, waarvan we wisten dat hij zowel met 1.e4, 1.d4, 1.c4 als met 1.Pf3 zou kunnen openen, was op voorhand een geduchte tegenstander.
Polen staat ook bekend als een sterk schaakland. Maar Tommy speelde volgens zijn coach een fantastische strategische partij. Peng maakte af en toe een fotootje van de stelling en op een gegeven moment kreeg ik via What's app dit te zien:
(foto's Zhaoqin Peng)

Hij won een pion, kreeg de belangrijke velden in handen en wikkelde af naar een straal gewonnen eindspel. Daarin had hij een toren en een pion, tegenover wit een paard en een pion. Maar zijn pion zou gewoon naar de overkant lopen en daar was weinig tegen te beginnen. Op de foto's is een beetje te zien dat Tommy vol zelfvertrouwen achter het bord ziet en dat zijn stelling zienderogen beter wordt.

Helaas speelde Tommy, ook op het beslissende moment te snel en na een paardschaakje zette hij zijn koning op een verkeerd veld. Het kostte hem via een gemene paardvork een volle toren en toen kon hij zelfs ook geen remise meer maken... Wat een zuur einde van een uitstekend opgebouwde partij. Soms zit het mee (gisteren), soms zit het tegen (vandaag)...

ronde 7

19    Zon 11 nov - Morgen op tv!

De afgelopen week kregen we een bericht van het tv-programma 'Goedemorgen Nederland'. Ze vroegen of wij misschien een vlog (=video blog) konden maken van het toernooi van Tommy. Hoewel wij enig voorbehoud hebben gemaakt, is Petra - na overleg met de coach - toch maar aan de slag gegaan om korte filmpjes te maken van Tommy hoe hij zijn dag doorkomt. Die zijn doorgegeven aan de programmamakers, dus als het goed is, valt er maandag 12 november in het programma, dat tussen 7 en 9 's morgen wordt uitgezonden, iets hiervan te zien. We zijn benieuwd. Herman heeft ondertussen ook niet stil gezeten en heeft van al deze filmpjes en foto's die er zijn een compilatie in elkaar gedraaid.


Door op het plaatje te klikken wordt je verbonden met YouTube. Het kan zijn dat je moet inloggen bij Google...
Probeer het anders rechtstreeks via deze link.

18 Zat 10 nov - Tegenstander door de vlag in betere stelling...

Vandaag heeft Tommy niets te klagen. Hij was zwaar in de problemen geraakt, maar zijn tegenstander had weinig tijd en wit bleeft snel spelen. Ondertussen vlocht hij een gemene truc met een dame-offer in de stelling en daar raakte de opponent zo door van streek, dat hij pardoes door zijn vlag ging!


Tommy laat zijn cadeautje zien dat hij aan elke tegenstander geeft.

De partij begon met de Franse opening, waarin zwart snel ...d5xe4 speelt. Dat heet de Rubinsteinvariant van het Frans en wit moet daarin oppassen dat zijn centrumpion op d4 niet snel onder druk komt.
Omdat Tommy een beetje 'ruzie' had met de Gouden regels van de opening had coach Peng bedacht om die nog eens een keertje te herhalen. Dat bleek een goede keuze, want Tommy paste die nu goed toe. Pion in het centrum, paarden eruit, dan pas de lopers en snel rokeren, dan kan je weinig gebeuren.
Maar in dit stellingstype kan hij beter met c2-c3 een opstelling innemen en niet met Lf1-b5 en dan c2-c4, want dat ziet er een beetje onnatuurlijk uit. De tegenstander doet het goed, maar er is nog niet zoveel aan de hand na 14… Lb5. Daar moet Tommy goed opletten, want zijn dame staat op e2 en zwart dreigt soms ...c4-c3. Met de dame uit de aftrekaanval met 15.Dc2 is de aangewezen zet. Maar ook met de bedoeling om met a2-a4 de loper op b5 te verjagen en de pion terug te winnen is weinig mis. Maar dan geeft hij een tweede pion met 15.a4 en komt er dan waarschijnlijk achter dat hij geen goede zet heeft. Hij staat in hogere zin verloren, maar blijft goed vechten. De tegenstander is inmiddels in hoge tijdnood gekomen en door supersnel te spelen, zet Tommy hem zwaar onder druk. Tegelijkertijd vlecht hij een smerige truc in de stelling. En ja hoor, de Georgiër trapt erin! Tommy komt met een schijndameoffer en dat levert hem kwaliteitswinst op.  Zwart staat volgens de computer nog steeds duidelijk beter, maar dat was zeker niet makkelijk voor zwart om te winnen. De tegenstander is echter zo ontdaan van deze truc dat hij spontaan door zijn vlag ging op zet 39. Dat mag je dan een gelukje noemen, maar we mogen ook stellen dat hij tot het eind uitstekend is blijven knokken!

ronde 6

17 Zat 10 nov - Impressie uit de toernooizaal

Het is vandaag gelukt om het filmpje dat Peng in de derde ronde heeft gemaakt van Spanje naar Nederland te sturen, daarna te uploaden en te bewerken naar YouTube. Het duurt 1.08 minuut. Veel plezier bij het bekijken van dit videootje!


(klik op plaatje om video te starten)

16    Vrij 9 nov - Nog een keertje onderuit

Het was vandaag een erg miezerig dagje in Santiago de Compostella. Eigenlijk is dat niet het goede woord. Het kwam op een gegeven moment met bakken uit de lucht vallen. De Nederlandse delegatie had natte voeten toen ze bij de speelzaal kwamen. Gelukkig had Petra extra sokken meegenomen...
Maar dat bleek toch niet te helpen, want Tommy is het even kwijt. Vandaag ging het eigenlijk ook al weer in de opening mis, terwijl hij met Peng nog wel goed had gekeken hoe het systeem van de tegenstander aangepakt moest  worden. Maar als je dan achter het bord zit, valt het allemaal niet mee.
Tommy verwaarloosde zijn ontwikkeling een beetje, kreeg te maken met een lastige penning en had het toen moeilijk. Zoals het ging had hij zich nog op fraaie wijze kunnen redden, maar dat is natuurlijk achter het bord niet makkelijk te vinden. In plaats daarvan hielp hij zijn tegenstander in het zadel door de a-lijn te openen voor een toren op a1 die daar niets stond te doen.


Tommy kijkt niet blij aan het eind van deze partij... (foto Zhaoqin Peng)

Nu kwam die op a7 met grote kracht binnen en dat kostte Tommy de kwaliteit en een pion. Gezegd moet worden dat de witspeler hier wel raad mee wist, er bleek geen redden meer aan.

ronde 5

Na zijn vliegende start is er een beetje de klad in gekomen. Maar gelukkig is de rustdag vervangen door een ronde, dus moet er morgen weer geschaakt worden. Laten we hopen dat hij de draad van het begin weer kan oppakken!

15     Don 8 nov - Helaas.... de eerste nul is een feit

De ronde begon vandaag een half uur eerder en Tommy mocht op tafel 5 plaatsnemen. Hoe hoger je zit, hoe dichter je bij de podiumplaatsen komt.


Tegenover Tommy zit Mert-Can Sevig uit Turkije (foto Petra Schuurman)

De Turkse tegenstander van Tommy verscheen tot de tanden gewapend aan de strijd. Er kwam de Drakenvariant van het Siciliaans op het bord en de zwartspeler smeet in notime zijn zetten op het bord. Het was duidelijk dat hij het systeem erg goed had bekeken, ook het gemene zetje ...Db6!
De problemen, die hij hiermee veroorzaakte, groeiden Tommy al snel boven het hoofd. Maar in de analyse hebben we ontdekt dat zwart het ergens niet helemaal goed speelde en dat wit zelfs nog een stuk beter had kunnen komen te staan. Dat was erg lastig te vinden en dus  gebeurde dat niet en met een onverwachte dubbele aanval van de dame won zwart het geofferde stuk terug, waarna hij zelfs twee pionnen meer had. Dat bleek teveel van het goede en hoewel Tommy nog lang tegenstribbelde, kon hij de nederlaag niet meer ontlopen. Een interessant gevecht.


Nog een foto voorafgaand aan de partij (foto Petra Schuurman)

Morgen is hij 'verbannen' naar tafel 12 en dan kunnen we hem helaas niet live volgen... Hieronder de analyse van het belangrijkste gedeelte van de partij:


ronde 4

Morgen wacht hem (nu met zwart) een Slowaakse tegenstander:


14    Don 8 nov - Eindelijk nieuws over de inhaalronde

Deze ochtend heeft de organisatie twee dingen bekend gemaakt:
Hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken, kun je je afvragen?


Coach Peng (rechts) met 'haar' drie pupillen: Machteld, Yichen en Tommy

Gisteren was het trouwens een mooi zonnetje en heeft de Nederlandse delegatie besloten om naar de zaal te gaan lopen. Zo'n 4 kilometer bleek wel te doen. Maar vandaag toch weer met de bus!

13 Don 8 nov - Interview op Omroep Brabant Radio

Gisterochtend werd er gebeld namens Omroep Brabant Radio of ze een interview met Tommy mochten doen. Dus werd er gebeld met Spanje en werd er leuk gesprekje gehouden.  
Omroep Brabant besteedt op haar website aandacht aan dit evenement. Onder de titel "Tommy (8) neemt deel aan WK Spanje: 'Eerste keer ervaring opdoen, tweede keer winnen' valt er een leuk stukje te lezen. Ook kan het radio-interview hier afgeluisterd worden. Tommy deed het leuk, volgens ons, maar wij zijn bevooroordeeld!

Ondertussen is Neerlands sterkste schaker, Anish Giri, neergestreken in het Chinese Shen Zhen. We krijgen een krantenartikel, ook met een interview van hem, toegestuurd van Zhaoqin Peng, Tommy's coach. Nu nog even Chinees leren...12    Woe 7 nov - Een toren cadeau!

Er is nog niets bekend van wat er gaat gebeuren met de ronde die dinsdag is uitgevallen. De organisatoren laten wat dat betreft een paar steekjes vallen. Ook bij aanvang wordt er maar één deur open gedaan om zo'n 600-700 kinderen én coaches naar binnen te laten gaan. Ongelooflijk eigenlijk maar de zaal zelf is heel mooi:


Kijkje in de zaal (foto Zhaoqin Peng)

Vandaag speelde Tommy met zwart tegen een Fin met de mooie naam Jaakkola. Die gaf hem bij het begin van een partij ook een leuk cadeautje. Net als het 'Eindhovenmagneetje' kreeg hij er een Fins equivalent voor terug. Toch een leuk souveniertje!Vandaag kreeg Tommy het voor het eerst echt lastig in de partij. Zijn Finse tegenstander opende met 1.Pf3, een zet die wij niet in de voorbereiding van hem eerder gezien hadden.


Er worden handen geschud aan het begin van ronde 3 (foto Petra Schuurman)

Er ontstond een Konings-Indische opening met verwisselde kleuren die voor beide spelers erg lastig bleek te zijn. Lange tijd ging de partij gelijk op, waarbij de Fin erg veel tijd verbruikte. Tommy daarentegen speelde heel vlot, maar dat had hem ook de kop kunnen kosten. Want hij ruilde een voor hem cruciale pion op c5 tegen de onbelangrijke witte op c2. Op dat moment zag het er zeer bedenkelijk voor hem uit, maar toen blunderde de tegenstander een toren weg. Hij was kennelijk het verstopte paard op a8 vergeten, want toen hij Tc7 schaak gaf, sprong het paard uit de  hoek tevoorschijn en verorberde de witte toren. De tegenstander gaf het maar meteen op.

ronde 3

Morgen mag hij tegen een Turks jongetje dat ook 3 uit 3 heeft. We gaan het zien!


11    Din 6 nov - Vandaag geen partij?! Code oranje!

Er worden vandaag geen partijen gespeeld. Dat maak je ook niet vaak mee. Maar door het slechte weer hebben de autoriteiten code oranje afgegeven en dus kan de bus niet rijden om de spelers te vervoeren naar de speelzaal. De organisatie gaf op zijn homepage slechts dit berichtje prijs:Hier moet iedereen het mee doen. Dus een extra rustdag, maar het is niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Worden er morgen dan twee partijen op één dag afgewerkt? En hoe zit dat dan met het eten? Kunnen de deelnemers op en neer tussen de ronde door om in het hotel te gaan eten? Allemaal vragen waar we nog geen antwoord op krijgen... Zodra er nieuws is, zullen we een update geven.

10    Din 6 nov - Dagritme

Nu we al twee ronden onderweg zijn in dit WK is het leuk om te kijken hoe Tommy zijn dag doorkomt. Hij laat het volgende weten:

"Vandaag speel ik tegen een Fin. Ik heb dit toernooi al tegen een Spanjaard en een Roemeen gespeeld. Elke ronde heb ik een cadeautje voor mijn tegenstander: het is een magneetje met 'Eindhoven' erop. Mijn tegenstander van de eerste ronde dacht dat dat mijn nationaliteit was, en schreef bij nationaliteit 'Eindhoven' op. Toen gaf hij het magneetje terug, maar mijn mama zei tegen hem dat het een cadeautje was, dat vond hij erg leuk. De dag erop kreeg ik van hem ook een magneetje met 'Santiago' erop. Dat vind ik super aardig :).


Gisteren zijn we een voetbal gaan kopen (van La Liga) en ik kreeg ook nog een paar packs Spaanse Pokemonkaarten en een pakje Spaanse voetbalkaarten.

     

Een dag van het WK ziet er als volgt uit:

07:00    Dan ben ik meestal wakker, maar moet ik nog blijven liggen omdat                    we hier wat later naar bed gaan.

08:00    Dan mag ik zachtjes lezen

08:30    Dan mag ik opstaan

09:00    Dan gaan we ontbijten

10:00    Dan ga ik meestal voorbereiden met Peng

10:45     Dan ga ik naar buiten om te voetballen of even lopen. Vandaag                        regent het, dus schrijven we dit verhaaltje

12:00    Dan ga ik spelletjes doen

13:30    Het is tijd voor de lunch

14:30    Dan ga ik iets rustigs doen. Vandaag ga ik misschien skypen met                   de klas...?

15:00    Tas inpakken, badge niet vergeten

15:15      Met de bus naar de speelzaal (of wachten op de bus)

15:45   Eerst nog even spelen bij de speelzaal: je kunt daar lekker klimmen              en tikkertje spelen. Daarna moeten we in de rij staan om de
             speelzaal naar binnen te gaan. Het is meestal heel druk en het
             duurt best lang voordat de deuren opgaan.

16:30    Dan begint de partij

19:00    Dan ben ik meestal wel klaar (tot nu toe eerder)

20:00   Dan zijn we weer terug in het hotel; we moeten meestal wel even                   wachten tot de bus vertrekt (ong. 30 min). We wachten op de                           anderen en daarna gaan we eten.

21:00    Dan ga ik me klaar maken voor de nacht.""O ja,  hierboven nog  een foto van de voetbal! Een officiële bal uit La Liga dus, de voetbalcompetitie in Spanje".

9    Maa 5 nov - Tommy wint weer!

Het werd een hele zit vandaag. De Roemeense tegenstander werd in de opening al heel snel overrompeld, maar hij dacht lang na en probeerde zich zo goed mogelijk te verdedigen. De eerste de beste gelegenheid dat Tommy materiaal kon winnen, pakte hij.


Weer aan tafel 10 (foto Petra Schuurman)

Hij won een kwaliteit en behield nog altijd een heel goede stelling. Maar op dat moment bleek er een nog veel sterkere voortzetting te zijn, die hem een paar uurtjes werk hadden gescheeld, als hij die gevonden had. Niettemin bleef hij netjes al zijn stukken ontwikkelen en hoewel hij het hier en daar ietsje beter had kunnen doen, gaf hij nergens zijn voordeel weg. En toen hij kon afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel sloeg hij direct toe. Weer een mooie overwinning. Hieronder een fragment.

ronde 2

8    Maa 5 nov - Cheaten? Siciliaanse opening

De partij is vandaag om 16:30 uur begonnen maar het duurde nog een half uur voordat de zetten tevoorschijn kwamen. Je zou kunnen denken aan een technisch mankement maar waarschijnlijker is dat de organisatie een vertraging van 30 minuten heeft ingebouwd in de transmissie om 'cheaten' te voorkomen. Zelfs bij deze kinderen kan er vals gespeeld worden. Coaches/trainers die zetten voorzeggen, het komt allemaal voor helaas...

Tommy bij aanvang van de tweede ronde tegen de Roemeen (foto Petra Schuurman)

Bij elke partij geeft Tommy de tegenstander een klein souvenier met Eindhoven erop. Vandaag is de zogenaamde Siciliaanse opening op het bord verschenen. En dat terwijl hij voornamelijk heeft zitten voorbereiden op 1.e4 e5. Dat kan natuurlijk nooit kwaad, wordt vast later in het toernooi nog een keertje gespeeld. Na 10 zetten neemt wit het initiatief met het scherpe 10.g4!?

7    Maa 5 nov - Vandaag tegen een Roemeen

De hoogst genoteerde spelers hebben geen van allen puntverlies geleden in de eerste ronde. Dat betekent dat ze weer allemaal aan de eerste tien borden in dezelfde volgorde zitten. De indeling voor de tweede ronde leverde op dat Tommy vandaag met wit tegen de Roemeen met de mooie naam Bogdan-Andrei Ivancescu (rating 1233) gaat spelen. Hij heeft zich goed voorbereid met coach Zhaoqin Peng. Vanmiddag is hij weer op een livebord te zien. Het is ons gelukt om deze livetransmissie van Chess24 ook op onze site te projecteren.

Via Schaaksite kunnen ook de partijen van de andere groepen live gevolgd worden.

6    Zon 4 nov - De kop is eraf!

De eerste partij zit erop en die heeft Tommy met zwart weten te winnen.


Tommy bij aanvang aan zijn partij (foto Petra Schuurman)

Hoewel hij niet helemaal lekker uit de opening kwam, ging de tegenstander de fout in door zijn aangevallen dame op de 18de zet op een verkeerd veld te zetten. Daardoor kwam zijn loper op c4 in een penning en daar profiteerde zwart onmiddellijk van met ...b7-b5. Zo won hij een stuk en dat bleek ruim voldoende om later ook de winst binnen te halen.

ronde 1

5    Zon 4 nov - Voorbereidingen voor ronde 1

Vandaag de eerste Skypesessie. Twee kinderen van de Nederlandse delegatie zijn veilig in het hotel aangekomen. Helaas ging er iets mis met Yichen Han die vanuit Engeland vertrekt. Bij de douane vroeg men of er misschien batterijen in de baggage zaten. Op een ontkennend antwoord, werd echter toch gesommeerd om de koffer van Yichen open te maken. En ja hoor, er kwam een schaakklok tevoorschijn mét batterijen. Maar weten zij veel bij de douane... Dus werden Yichen en zijn moeder gefouilleerd. En door deze onverwachte vertraging misten zij het vliegtuig, wat een pech. Het is nu zeer de vraag of zij op tijd zijn voor de eerste ronde, dat betekent waarschijnlijk een nul. Geen leuk begin van een toernooi...

Tommy heeft de eerste voorbereiding met Peng achter de rug. De tegenstander is zojuist bekend geworden: hij mag met zwart tegen de Spaanse Sergio Diniz Lopez.
Vliegen over een of ander Spaans gebergte.


Tommy laat op Skype zijn spelerskaart zien.

In de hotelkamer met een Nederlands elftal shirt aan.

4     Zat 3 nov - De reis naar Spanje


Terwijl half schakend Nederland zich opmaakt voor de KNSB-competitie maken een paar mensen zich op voor de reis naar Spanje. Er wordt rond 10 uur verzameld op Schiphol omdat het vliegtuig om 12:15 uur naar Madrid vertrekt. Dus Tommy is met zijn moeder en Machteld met haar vader aanwezig, vergezeld van coach Zhaoqin Peng, bij de incheckbalie.Tommy met zijn gloednieuwe koffer met Donald Duck, zijn favoriete eend, erop. En - als beloning voor zijn ijver bij de voorbereiding  - mag hij een 'pack' Pokémon kaartje open maken!

3    Toernooisite

Inmiddels is de toernooisite in de lucht en is het natuurlijk leuk om alvast een kijkje te nemen wie de deelnemers zijn, die zich aangemeld hebben. Aangezien de KNSB Tommy bijzonder snel heeft aangemeld, staat hij bovenaan de lijst! Dankjewel KNSB!


(klik op plaatje voor volledige tabel)

Op het moment van schrijven (22-10) staat Tommy als 10de geplaatst. Voor wat het waard is natuurlijk...

2    Trainen op Papendal

Op zaterdag 13 oktober heeft Tommy twee trainingssessies gehad met zijn coach tijdens het WK, grootmeester Zhaoqin Peng. Zij hebben op het nationaal sportcentrum Papendal samen een heel nuttige training gehad.


1    Talentboek

Via de Talentboekpagina die Tommy via NOC*NSF heeft mogen aanmaken,  hebben veel mensen kleine en grote bedragen gedoneerd. Ook hebben velen de moeite genomen om Tommy succes te wensen of andere prachtige berichten achter te laten. Wij waren aangenaam verrast door de ongelooflijke respons. Het streefbedrag is een maand voor het toernooi al bereikt! We danken iedereen heel hartelijk die ons zo geweldig heeft ondersteund!


Puzzel van de week

Puzzel van de week

Mooie partijen van Tommy

Tommy's mooie partijen