Schaakcentrum Sterk Spel

Over ons

Schaakcentrum Sterk Spel wordt geleid door de twee enthousiaste schaaktrainers Herman Grooten en Petra Schuurman. Naast ons werk als trainer zijn we heel blij en gelukkig met ons zoontje Tommy. Tijd om onszelf even kort voor te stellen.

Herman Grooten

Herman schaakt vanaf zijn achtste en hij is sinds 1989 IM. Als trainer is hij meer dan 45 jaar actief. Als 15-jarige werd hij al aan een demon-stratiebord gezet. Het eerste talent dat hij een paar jaar heeft begeleid was niemand minder dan Loek van Wely. Later heeft hij meer spelers getraind die het tot het grootmeesterschap hebben geschopt. Dat zijn Jan Werle, Robin Swinkels, Wouter Spoelman, Twan Burg en sinds enige tijd ook Benjamin Bok.


Herman tijdens de Olympiade in Dresden 2008 (foto Ard van Beek)

Voor de schaakbond heeft hij vele dienstjaren als trainer en kaderdocent; ook voor diverse clubs en als privé trainer van talentvolle spelers. Daarnaast heeft hij diverse nevenactiviteiten binnen het schaken ontplooid. Zo was hij vijf jaar lang topsportcoördinator bij de KNSB en hij verzorgde schaakrubrieken in de dagbladen Trouw en het Eindhovens Dagblad. Ook schreef hij diverse boeken, waarvan het in 2009 bekroonde boek Chess Strategy for Club Players zijn bekendste werk is. Inmiddels is ook zijn tweede boek  Chess Attack for Club Players van dezelfde uitgeverij goed ontvangen.

Vanaf 2009 jaar begon Herman ook als medewerker van het prachtige Schaaksite.nl. Daar worden dagelijks nieuwe berichten gebracht, actuele verslagen en analyses van gerenommeerde spelers als grootmeester Dimitri Reinderman. Mocht u behoefte hebben om deze mooie site te ondersteunen, kan dat via de donatiebutton.

Petra Schuurman

Petra is pas op 17 jarige leeftijd actief gaan schaken. In 2003 passeerde zij voor het eerst de 2300-grens, wat resulteerde in de FM-titel. Naast meerdere keren vice-kampioen van Nederland bij de dames te zijn geweest, kwam Petra meer dan tien jaar voor Nederland uit op EK's en Olympiades.


Petra tijdens de Olympiade in Dresden 2008 (foto Ard van Beek)

Ook zij gaf veel privé-trainingen aan jeugdige talenten. Daarnaast gaf zij training in opdracht van de schaakbond (zie foto hiernaast van een van haar talentvolle jeugdgroepen een tijdje terug). Nadat zij gepromoveerd was in de wiskunde, zei ze die in 2001 vaarwel om zich volledig te richten op het schaaktrainersschap. Inmiddels heeft zij de draad van de wiskunde weer opgepakt. In de zomer van 2014 heeft zij een Masteropleiding voor wiskundeleraar op de Technische Universiteit van Eindhoven afgerond. Daarna heeft ze een (parttime) baan als wiskundeleraar op haar laatste stageschool, het Huygenscollege te Eindhoven, geaccepteerd.

Tommy Grooten

Onze zoon, Tommy, is in februari van 2016 6 jaar geworden. Nadat hij op 4-jarige leeftijd de film Lang leve de koningin, had gezien, wilde hij meteen leren schaken. Nu verzint hij zelf partijen met mooie combinaties en matstellingen!
      
Ook is hij sinds september 2015 lid geworden van schaakvereniging WLC (Woensel Lichttoren Combinatie) in Eindhoven. Daar krijgt hij les en speelt hij elke week een (paar) partijtjes tegen kinderen. Inmiddels heeft hij ook al in zijn eerste jaar met toernooien om de Eindhoven Cup meegedaan.Daarnaast mocht hij (als derde van Brabant) meedoen aan het Neder- lands Pupillenkampioenschap in Roosendaal. Daar werd Tommy zevende met 4,5 punten. Hieronder een beeld van dit Kampioenschap (foto Frans Peeters)Inmiddels heeft Tommy de smaak goed te pakken. Als het aan hem ligt, gaat hij elke week naar een toernooi. Zelfs als die in Nederland niet te vinden zijn. Daarom deed hij in de herfst 2016 mee aan een toernooi in het Belgische Turnhout. Dat duurde van 10:30 tot ongeveer 17:30 uur. Tommy nam deel aan de groep 'Reeks 3' die gelijk staat aan kinderen van Groep 5 van de basisschool in Nederland. Zijn mooie eindscore van 8,5 uit 9 was niet voldoende om het toernooi ongedeeld te winnen. Een ander Nederlands jongetje behaalde dezelfde score.Inmiddels is hij ook lid geworden van de Eindhovense Schaakvereniging (ESV). Daar heeft hij flink wat uitdaging bij de jeugd. Aan het eind van 2016 werd door deze vereniging het Kersttoernooi georganiseerd. In de E-categorie mocht Tommy met zijn vierde plaats (6 uit 9) toch een beker mee naar huis nemen.


Hier poseert hij voor de 'toer- nooifotograaf' van het toernooi. Dat was een Kerstman...

Die Kerstmannen van de ESV spelen toch behoorlijk sterk... Deze vond dat ik hier moest opgeven!

Hoogtepunt tot dusver is het Kampioenschap van Nederland bij de jeugd t/m 7 jaar dat hij in juni in Meppel 2017 wist te winnen. Met 6,5 uit 7 bleef hij de concurrentie voor.


Op de foto heeft de burgemeester van Meppel net de prijzen in de H-categorie uitgereikt. Iedereen werd bedolven onder snippers van een confetti-kanon!

Toen hij nog wat jonger was en omdat kastelen, ridders en schaken met elkaar geassocieerd kunnen worden, heeft hij lange tijd met dit legoschaakspel met ridders gespeeld.


Tactiekpuzzels

Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met 100 combinaties uit Nederlandse toernooien. U kunt in de viewer uw zet invoeren door met een stuk te slepen. Als uw antwoord correct is, krijgt u automa- tisch een tegenzet.

Veel plezier!Tactiekpuzzel


Eindspelstudies

Eindspelstudies oplossen is leuk en leerzaam! U mag op zoek naar matbeelden.


Matstudies