Schaakcentrum Sterk Spel

Over ons

Schaakcentrum Sterk Spel wordt geleid door de twee enthousiaste schaaktrainers Herman Grooten en Petra Schuurman. Naast ons werk als trainer zijn we heel blij en gelukkig met ons zoontje Tommy met speciale aandacht voor Tommy's hoekje

Tijd om onszelf even kort voor te stellen.

Herman Grooten

Herman schaakt vanaf zijn achtste en hij is sinds 1989 IM. Als trainer is hij meer dan 45 jaar actief. Als 15-jarige werd hij al aan een demon-stratiebord gezet. Het eerste talent dat hij een paar jaar heeft begeleid was niemand minder dan Loek van Wely. Later heeft hij meer spelers getraind die het tot het grootmeesterschap hebben geschopt. Dat zijn Jan Werle, Robin Swinkels, Wouter Spoelman, Twan Burg en sinds enige tijd ook Benjamin Bok.


Herman tijdens de Olympiade in Dresden 2008 (foto Ard van Beek)

Voor de schaakbond heeft hij vele dienstjaren als trainer en kaderdocent; ook voor diverse clubs en als privé trainer van talentvolle spelers. Daarnaast heeft hij diverse nevenactiviteiten binnen het schaken ontplooid. Zo was hij vijf jaar lang topsportcoördinator bij de KNSB en hij verzorgde schaakrubrieken in de dagbladen Trouw en het Eindhovens Dagblad. Ook schreef hij diverse boeken, waarvan het in 2009 bekroonde boek Chess Strategy for Club Players zijn bekendste werk is en waarvan in 2018 een sterk verbeterde versie is uitgekomen. Inmiddels is ook zijn tweede boek  Chess Attack for Club Players van dezelfde uitgeverij goed ontvangen.

Bij Thinkers Publishing kwam in oktober 2017 het boek Begrijp wat je doet 1 Spaans-Italiaanse structuren van de persen rollen. Dit boek, dat in kleurendruk werd uitgebracht, is het eerste van een nog te verschijnen serie.

Vanaf 2009 jaar begon Herman ook als medewerker van het prachtige Schaaksite.nl. Daar worden dagelijks nieuwe berichten gebracht, actuele verslagen en analyses van gerenommeerde spelers als grootmeester Dimitri Reinderman. Mocht u behoefte hebben om deze mooie site te ondersteunen, kan dat via de donatiebutton.

Petra Schuurman

Petra is pas op 17 jarige leeftijd actief gaan schaken. In 2003 passeerde zij voor het eerst de 2300-grens, wat resulteerde in de FM-titel. Naast meerdere keren vice-kampioen van Nederland bij de dames te zijn geweest, kwam Petra meer dan tien jaar voor Nederland uit op EK's en Olympiades.


Petra tijdens de Olympiade in Dresden 2008 (foto Ard van Beek)

Ook zij gaf veel privé-trainingen aan jeugdige talenten. Daarnaast gaf zij training in opdracht van de schaakbond (zie foto hiernaast van een van haar talentvolle jeugdgroepen een tijdje terug). Nadat zij gepromoveerd was in de wiskunde, zei ze die in 2001 vaarwel om zich volledig te richten op het schaaktrainersschap. Inmiddels heeft zij de draad van de wiskunde weer opgepakt. In de zomer van 2014 heeft zij een Masteropleiding voor wiskundeleraar op de Technische Universiteit van Eindhoven afgerond. Daarna heeft ze een (parttime) baan als wiskundeleraar op haar laatste stageschool, het Huygenscollege te Eindhoven, geaccepteerd.

Tommy Grooten

Onze zoon, Tommy, is in februari van 2010 geboren. De fascinatie van Tommy voor het schaakspel begint misschien allemaal met deze foto:


Tommy (3 jaar) houdt erg van lego en raakt gebiologeerd door het lego schaakspel dat zijn papa voor zijn verjaardag heeft gehad. Die twee legers kruisen de degens met elkaar. Nadat hij op 4-jarige leeftijd de film Lang leve de koningin, had gezien, wilde hij meteen leren schaken.

 
De interesse om te gaan schaken, wordt verder aangewakkerd omdat hij mag schaken op een leuke app die we op onze tablet voor hem hebben gevonden. Daar leert hij zichzelf grotendeels de spelregels aan omdat de lampjes op het bord laten zien waar een stuk naartoe kan als je het aanraakt. Hij speelt eindeloos potjes tegen 'The Monkey', het onderste niveau. Dan begint al vrij snel met het zelf verzinnen van partijen met mooie combinaties en matstellingen!
      
Zijn ontwikkeling verloopt vrij stormachtig. Daarom hebben wij een aparte plek ingeruimd op onze website die we 'Tommy's hoekje' hebben genoemd. Daar zullen we het vallen en opstaan en zijn bijzondere prestaties proberen bij te houden.

Tactiekpuzzels

Tactiekpuzzels

Wilt u tactiek oefenen? Dat kan met 100 combinaties uit Nederlandse toernooien. U kunt in de viewer uw zet invoeren door met een stuk te slepen. Als uw antwoord correct is, krijgt u automa- tisch een tegenzet.

Veel plezier!Tactiekpuzzel


Eindspelstudies

Eindspelstudies oplossen is leuk en leerzaam! U mag op zoek naar matbeelden.


Matstudies


Aardige partijen van Tommy

Eigen partijen